Celula de criză constituită de ANSVSA pentru a gestiona situația animalelor de pe navele afectate de blocarea Canalului Suez și-a încheiat activitatea

12.04.2021

 

Celula de criză constituită de ANSVSA pentru a gestiona situația animalelor de pe navele afectate de blocarea Canalului Suez și-a încheiat activitatea

 

Astăzi, 12 aprilie, odată cu finalizarea centralizării datelor primite de la comandanții celor 11 nave cu animale din România, destinate exportului, activitatea celulei de criză constituită la nivelul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), pentru gestionarea situației generată în data de 24 martie de blocarea temporară a Canalului Suez, și-a încheiat activitatea.

ANSVSA a solicitat, monitorizat și centralizat, rapoartele finale transmise de comandanții navelor, care cuprindeau informații privind bunăstarea și protecția animalelor, precum: numărul de animale încărcate la bordul fiecărei nave, starea de sănătate a animalelor aflate la bord, cantitatea de furaje și apă existentă la momentul încărcării animalelor, durata călătoriei, consumul de furaje și apă pe durata călătoriei, numărul de animale debarcate și procentul de mortalitate înregistrat la animalele de pe fiecare navă, la momentul debarcării.

Concluziile rezultate în urma analizării tuturor informațiilor primite arată că: durata călătoriei a fost cuprinsă între 10 și 15 zile, cantitatea de apă și furaje asigurată a fost suficientă, starea de sănătate a animalelor a fost bună, procentul de mortalitate mediu înregistrat fiind de 0,23%.

ANSVSA informează că, odată cu ridicarea restricțiilor, se pot relua activitățile de export de animale către țările din zona Golfului Persic, care utilizează Canalul Suez ca rută de transport.

 Atenționăm toți operatorii economici care intenționează să desfășoare pe viitor activități de comerț cu animale vii, că ANSVSA a modificat procedurile în direcția intensificării verificărilor privind asigurarea suplimentării cantităților de furaje și apă cu minim 25 %.

Având în vedere debutul perioadelor cu temperaturi ridicate este necesar să se țină cont că la transportul rutier la temperaturi de peste 30oC este obligatorie creșterea spațiului destinat animalelor cu 10%. În ceea ce privește transportul maritim, la o temperatură mai mare de 35oC este obligatorie creșterea spațiului destinat animalelor cu 15%.

În cazul în care se transportă animale cu coarne, spațiul alocat pe cap de animal trebuie să crească cu 7% pentru a preveni rănirea animalelor la contactul cu celelalte animale aflate în boxă. Animalele cu coarne se transportă în boxe separate față de cele fără coarne.

ANSVSA este în permanent contact cu reprezentanții transportatorilor și ai operatorilor economici pentru a se asigura de respectarea cerințelor pentru protecția și bunăstarea animalelor pe timpul transportului și a interveni unde este cazul.

 

Serviciul Comunicare și Logistică Documentară