06.08.2015
Informare de presă
Activităţi de control în unităţile din industria agroalimentară
În cursul lunii iulie 2015, Direcţiile judeţene sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor precum şi a municipiului Bucureşti au desfăsurat activităţi de control în unităţile din industria agroalimentară.
Unităţile din industria agroalimentară controlate desfăşoară activităţi pe domenii de activitate diverse, precum fabricarea produselor de morărit, a pâinii şi produselor de patiserie, a altor produse alimentare, a băuturilor răcoritoare şi alcoolice precum şi unităţi de depozitare – alimentare, seminţe, legume fructe.
Controlul unităţilor a vizat în principal aspecte privind calitatea spaţiilor în care produsele alimentare sunt manipulate, prelucrate precum şi cele de depozitare a materiilor prime şi produselor finite, controlul dăunătorilor, evidenţa documentelor şi a informaţiilor privind sistemul HACCP, condiţiile de igienă şi de funcţionare a unităţii.
In unităţile din industria agroalimentară s-au efectuat 7.300 controale, fiind acordate 128 avertismente precum şi 94 amenzi în cuantum de 112.300 lei.
In urma controalelor efectuate au fost constatate o serie de neconformităţi cum ar fi:
– neconformităţi privind respectarea regulilor de igienă (depozitare, spaţii, acţiuni şi contract DDD, ustensile, utilaje, autocontrol, manipulare, chiuvetă, vestiar, raionare, pereţi, sifoane, materiale curăţenie, instalaţii apă, sursă apă caldă şi rece);
– neconformităţi privind documentarea şi implementarea procedurilor bazate pe principiile HACCP (monitorizare, proceduri HACCP, lipsa HACCP);
– neconformităţi legate de produse (etichetare, buletine analiză, ambalare);
– neconformităţi documentare (documente, trasabilitate)
– neconformităţi privind personalul (examene medicale, echipament protecţie)
– altele (înregistrare, comercializare).
Pentru neconformităţile constatate au fost acordate amenzi în următoarele judeţe:
– Alba, 2.400 lei- neanunţarea DSVSA Alba cu privire la retragerea de pe piaţă a unui aliment neconform, depozitarea în acelaşi spaţiu frigorific a legumelor împreună cu alte alimente;
– Bacău, 5.200 lei- neînregistare unitate, depozitare necorespunzătoare a produselor alimentare;
– Bistriţa-Năsăud, 11.600 lei- echipament de protecţie sanitară incomplet, lipsă mijloace igienice de spălare-uscare mâini, spaţii neîntreţinute corespunzător, alimente neetichetate corespunzător, ustensile neigienizate şi neîntreţinute corespunzător;
– Braşov, 8.200 lei- depozitare necorespunzătoare, etichetare şi igienă necorespunzătoare, lipsă înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, autocontrol, documente DDD, analize personal;
– Buzău, 1.200 lei- depozitare necorespunzătoare a produselor alimentare, spaţii neigienizate corespunzător;
– Caraş – Severin, 1.200 lei- depozitare necorespunzătoare;
– Cluj, 27.600 lei- desfăşurare de activităţi fără a deţine document de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, depozitare necorespunzătoare a produselor alimentare, asigurare necorespunzătoare a trasabilității produselor alimentare, întreținere necorespunzătoare a spațiilor unității;
– Dâmboviţa, 14.300 lei- neîntreţinerea spaţiilor, utilajelor şi ustensilelor, neîntreţinerea spaţiilor de depozitare, depozitare necorespunzătoare produse origine nonanimală, lipsă document de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor;
– Dolj, 10.000 lei- neîntreţinerea spaţiilor şi utilajelor, etichetare necorespunzătoare;
– Galaţi, 2.000 lei- manipulare necorespunzătoare a produselor alimentare;
– Gorj, 8.000 lei- nerespectarea condiţiilor recomandate de depozitare a margarinei vegetale preambalate, palet cu apă minerală, expus în afara spaţiului de desfacere a unităţii neprotejat de soare, produse alimentare preambalate nesectorizate fracţionate din ambalajele colective asezate direct pe paviment în spaţiul de depozitare a unităţii, nerespectarea vecinătăţilor, etichete deteriorate, manipularea necorespunzătoare a unor produse alimentare, înregistrarea necorespunzătoare a temperaturilor de păstrare a alimentelor în frigidere, nu toţi angajaţii deţin echipament complet de protecţie sanitară;
– Hunedoara, 3.800 lei- etichetare necorespunzătoare, depozitare necorespunzătoare, necorectarea neconformităţilor constatate în cadrul controlului anterior;
– Ialomiţa, 600 lei- saci goi neevacuaţi şi produse neconforme neevacuate dintre cele conforme;
– Ilfov, 2.600 lei- manipulare produselor alimentare cu încălcarea normelor sanitar veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, acces personal în blocul operator fără echipament de lucru, igienă necorespunzătoare;
– Maramureş, 1.000 lei- lipsă înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, amenajare vestiare, analize medicale, DDD;
– Mureş, 2.400 lei- depozitare în condiţii necorespunzătoare, lipsă elemente de identificare, lipsă documente pentru materii prime;
– Neamţ, 600 lei- neîntreţinerea spaţiului de depozitare;
– Prahova, 4.600 lei- activitate neînregistrată sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor;
– Sibiu, 2.600 lei- igienă necorespunzătoare;
– Tulcea, 1.200 lei- lipsa igienei în spaţiile de lucru şi de depozitare;
– Vrancea, 600 lei- spaţii neîntreţinute;
De asemenea în cadrul controalelor în unităţile din industria agroalimentară s-au prelevat probe conform procedurilor, urmărindu-se prezenţa şi încadrarea în valorile maxime admise a pesticidelor, contaminanţilor, aditivilor şi substanţelor interzise precum şi teste de sanitaţie necesare analizei gradului de igienă, probe transmise spre analiză laboratoarelor arondate.
Serviciul Comunicare