02-04-2015 – Peştele şi produsele din pescuit controlate de către inspectorii ANSVSA

02.04.2015
Informare de presă
Peştele şi produsele din pescuit controlate de către inspectorii  ANSVSA
 În perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, prin intermediul structurilor de control de la nivel naţional, a realizat controale oficiale în domeniul producerii, prelucrării, depozitării, transportului şi comercializării peşetelui şi produselor din pescuit.
 Din centralizarea datelor furnizate de către Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti, rezultă că, în intervalul 23 – 29 martie 2015, s-au efectuat  580 controale, fiind acordate 44 avertismente, 54 amenzi în cuantum de 59.640 lei precum şi 2 Ordonanţe de suspendare a activităţii.
 Pentru neconformităţile constatate au fost aplicate amenzi în următoarele judeţe:
– Alba –  28 unităţi verificate – 1.200 lei – comercializarea  produselor alimentare în spaţii neaprobate sanitar veterinar, ambalarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare comercializate;
– Argeş – 26 de unităţi verificate – 3.800 lei – manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare de origine animală, neîntreţinerea igienică a spaţiilor şi utilajelor, depozitare necorespunzătoare produselor alimentare de origine animală;
– Bacău – 12 unităţi verificate – 600 lei – depozitare necorespunzătoare a produselor alimentare;
– Braşov – 8 unităţi verificate – 16.000 lei – nerespectare vecinătăţii la depozitare, etichetare deficitară a peştelui ambalat, igiena operaţională a producţiei deficitară, nerespectarea programului de autocontrol;
– Botoşani – 5 unităţi verificate – 2.000 lei – neîntreţinerea igienică a spaţiilor şi utilajelor;
– Buzău –  15 unităţi verificate – 1.920 lei – neîntreţinerea spaţiilor de depozitare şi comercializare peşte, lipsa mijloace de protecţie la sursele de iluminat, neconcordanţă între atestările din documente şi situaţia din unitate în ceea ce priveşte sortimentele şi originea peşelui şi a produselor din pescuit, mijloace frigorifice neprevăzute cu termometre, expunerea peştelui refrigerat în ambalaje neconforme;
– Caraş Severin – 6 unităţi verificate -2.000 lei – neconformităţi privind întreţinerea spaţiilor de depozitare a produselor alimentare;
– Cluj – 36 unităţi verificate – 2.520 lei – lipsa echipamentelor de protecţie sanitară, activitate neînregistrată sanitar veterinar, monitorizare necorespunzătoare a temperaturilor, trasabilitate incompletă, deficienţe în întreţinerea  igienică a spaţiilor;
– Dolj – 6 unităţi verificate – 600 lei – deficienţe privind etichetarea;
– Giurgiu – 29 unităţi verificate – 6.000 lei – comercializare produse de origine animală în locuri neautorizate;
– Ialomiţa – 9 unităţi verificate – 1.200 lei – întreţinerea spaţiilor de depozitare în condiţii de igienă necorespunzătoare;
– Iaşi – 9 unităţi verificate – 2.000 lei – comercializarea de produse alimentare fără respectarea normelor sanitare veterinare privind etichetarea acestora;
– Ilfov – 8 unităţi verificate – 600 lei – comercializarea peştelui în spaţiu neînregistrat sanitar veterinar, implementarea parţială a procedurilor HACCP, manipularea necorespunzătoare a produselor de origine animală;
– Mehedinţi – 6 unităţi verificate – 1.200 lei – etichetare incompletă sau absentă;
– Maramureş – 7 unităţi verificate – 7.200 lei – etichetare necorespunzătoare, depozitarea necorespunzătoare, lipsă procedură de recoltare probe în programul de autocontrol;
– Prahova – 10 unităţi verificate – 3.200 lei – gheaţă insuficientă la depozitare, etichete greu lizibile;
– Sibiu – 14 unităţi verificate – 1.200 lei – manipulare necorespunzătoare, comercializarea produselor în spaţii neaprobate sanitar veterinar;
– Suceava – 7 unităţi verificate – 2.000 lei – depozitarea în afara spaţiilor frigorifice a peştelui, supraîncărcarea cu peşte viu a bazinelor;
– Tulcea – 12 unităţi verificate – 1.200 lei – expunerea la comercializare a peştelui cu gheaţă în cantitate insuficientă, navete cu peşte depozitate direct pe paviment, personal cu echipament de protecţie incomplet, igiena necorespunzătoare a spaţiului de depozitare peşte;
– Timiş – 13 unităţi verificate – 2.600 lei – depozitare şi manipulare necorespunzătoare;
– Vâlcea – 11 unităţi verificate – 600 lei – nerespectarea normelor privind depozitarea produselor alimentare.
Controalele ANSVSA cu tematică specifică Sărbătorilor Pascale vor continua până la data de 12 aprilie 2015.
 De asemenea, rugăm cetăţenii să sesizeze orice nereguli constatate în domeniul siguranţei alimentelor, la următorul numărul de telefon  0800-826-787, apelabil gratuit din orice reţea de telefonie.
Serviciul Comunicare