Activitatea “Comandamentulului Sezon Estival 2016” s-a încheiat

26.08.2016
Informare de presă
Activitatea “Comandamentulului Sezon Estival 2016” s-a încheiat

 

În perioada 16.06.2016 – 21.08.2016, în cadrul “Comandamentului Sezon Estival 2016”, medici veterinari oficiali, din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa împreună cu medicii veterinari oficiali delegaţi, au desfăşurat activităţi de verificare şi control în unităţi de producere, prelucrare, procesare, depozitare, valorificare şi comercializare a produselor alimentare.
În acest interval au fost verificaţi un număr de 1.959 de operatori din industria alimentară.
Controalele au vizat: 925 restaurante, 33 pizzerii, 202 unităţi tip fast-food, 64 braserii, 125 unităţi tip bufet, 49 baruri, 35 beach baruri, 26 cantine, 14 pensiuni, 337 magazine alimentare, 5 depozite alimentare, 41 cofetării/patiserii, 80 laboratoare cofetărie patiserie, 11 rulote, 2 tonete, 2 supermarketuri, 1 carmangerie, 1 autoutilitară, localizate în cele 7 zone de interes turistic Năvodari, Mamaia Nord, Mamaia Centru, Mamaia Sud, Eforie, Costineşti şi Mangalia.
În urma controalelor s-au constatat neconformităţi cu privire la manipularea produselor alimentare fără respectarea legislaţiei sanitare veterinare, comercializarea produselor alimentare în spaţii necorespunzătoare, condiţii necorespunzătoare de igienă a utilajelor, ustensilelor şi echipamentelor de lucru, etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare, depozitarea necorespunzătoare a peştelui, neanunţarea începerii activităţii supuse controlului sanitar veterinar, transportul produselor alimentare fără a deţine autorizaţie sanitară veterinară de transport.
Pentru abaterile de la legislaţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor constatate au fost aplicate un număr de 195  sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 185.720 de lei.
De asemnea, au fost emise două  Ordonanţe de Suspendare temporară a activităţii, pentru o unitate tip fast food şi  pentru un restaurant.
Au fost retrase de la vânzare şi confiscate următoarele produse alimentare: carne şi produse din carne – 194 kg, lapte şi produse lactate – 12 kg, peşte şi produse din pescuit – 255 kg, semipreparate culinare – 21 kg, produse de patiserie şi cofetărie – 5 kg. Valoarea produselor confiscate este de 5.308 lei.
Produsele confiscate au fost dirijate către unităţi de neutralizare a subproduselor de origine animală şi distruse prin incinerare.
Serviciul Comunicare