Saptămâna de conștientizare a rezistenței la antibiotice

14.11.2016
Informare de presă

”Saptămâna de conștientizare a rezistenței la antibiotice”

 

În perioada 14 – 20 noiembrie 2016 este stabilită, la nivel mondial, ”Săptămâna de conștientizare a rezistenței la antibiotice”.

Problematica legată de antibiorezistenţă a devenit un subiect abordat intens de toate organizaţiile europene şi internaţionale, precum şi de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

ANSVSA a întreprins şi continuă să întreprindă acţiuni ferme pentru combaterea rezistenței la antimicrobiene. Aceste eforturi s-au concretizat în elaborarea Strategiei privind combaterea rezistenţei la antimicrobiene în medicina veterinară pentru perioada 2016 – 2018 și a Ghidului național privind utilizarea prudenta a antimicrobienelor în medicina veterinară.

Una dintre acțiunile întreprinse de ANSVSA, pentru conștientizarea medicilor veterinari, fermierilor și industriei farmaceutice veterinare, a fost organizarea, în data de 1 noiembrie, a unui seminar împreună cu Ambasada Olandei la București, pe tema rezistenţei antimicrobiene,  ”Luptăm împreună”.

Combaterea rezistenței la antimicrobiene a constituit o prioritate pentru Olanda în perioada deținerii președenției Consiliului Uniunii Europene. Această preocupare majoră s-a reflectat în situarea Olandei printre statele membre cu cele mai bune rezultate în acest domeniu.

Mesajul transmis cu ocazia acestui seminar a fost acela că, lupta împotriva rezistenței la antimicrobiene poate fi câstigată doar atunci când instituţiile care deţin responsabilităţi în acest domeniu actionează împreună, alături de asociaţiile și patronatele din industrie.

Informații importante referitoare la măsurile necesare pentru diminuarea antibiorezistenței în medicina veterinară sunt disponibile pe site-ul www.ansvsa.ro la secțiunea ”Utilizarea antimicrobienelor”.
Serviciul Comunicare