07.07.2016
Măsuri recente întreprinse de ANSVSA pentru a preveni apariţia pestei porcine africane pe teritoriul naţional
perioada 10.06.2016 – 04.07.20126
În data de 14.06.2016, a avut loc, la Botoşani o nouă întâlnire de lucru, referitoare la pesta porcină africană (PPA). La această şedinţă tehnică au participat: Prefectul judeţului Botoşani, reprezentanţi ai ANSVSA şi ai Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA), reprezentanţi ai Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din judeţele situate pe graniţa de Nord şi nord-est a ţării (9 judeţe SM, MM, SV, BT, IS, VS, GL, TL, BN), reprezentanţi ai I.P.J. Botoşani şi medici veterinari concesionari de liberă practică împuterniciţi, din judeţul Botoşani.
Au fost abordate cu acest prilej aspecte legate de etiopatogeneza şi de controlul bolii, astfel încât, personalul care vine în contact cu virusul să poată notifica boala de la prima suspiciune. Tot cu această ocazie, au fost verificate pregătirile logistice şi de personal pentru controlul PPA, la nivelul celor 9 judeţe.
În data de 23.06.2016, ANSVSA a primit vizita unei echipe de experţi în urgenţe veterinare în domeniul managementului vânătorii şi a vânatului, din cadrul Comisiei Europene, pentru a discuta aspecte referitoare la managementul activităţii de vânătoare, în vederea prevenirii infecţiei cu virusul PPA.
La această întâlnire, au participat reprezentanţi ai ANSVSA, ai Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, ai Asociaţiei Generale a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi din România, ai RNP – Romsilva şi reprezentanţi ai Administraţiei Rezervaţia Biosfera Delta Dunării.
O altă echipă de experţi în urgenţe veterinare va vizita România, în perioada 26 – 26 iulie, pentru verificarea gradului de pregătire al autorităţilor în domeniul PPA, în special a măsurilor privind ecarisarea în timpul confirmării şi al combaterii bolii. ANSVSA reaminteşte crescătorilor de porcine, faptul că pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin, singura cale de a feri animalele fiind respectarea unor măsuri de protecţie la venirea în contact cu animalele sănătoase.
Detalii se regăsesc la:https://www.ansvsa.ro/?pag=889
Pentru a proteja porcii din exploataţiile de această boală, ANSVSA recomandă respectarea următoarelor:
•nu intraţi în adăposturile unde creşteţi porcii, cu încălţămintea şi hainele cu care aţi umblat pe stradă; este recomandat chiar ca, pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să puneţi o tăviţă cu paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică;
•creşteţi porcii doar în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de curtea dumneavoastră, cu porci mistreţi sau cu alţi proprietari de porci domestici;
•nu hrăniţi animalele cu resturi alimentare provenite de la carnea de porc gătită în familie;
•dacă există vânători în familie, care aduc carne de mistreţ, sub nicio formă nu daţi porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne;
•nu scoateţi scroafele sau vierii din exploataţie în scopul montei cu animale din altă exploataţie;
•nu cumpăraţi purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalie) şi fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit;
•nu folosiţi în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp, pentru că ea ar fi putut să vină în contact cu porci mistreţi bolnavi.
ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar de liberă practică concesionar sau DSVSA judeţeană.
Serviciul Comunicare