22-06-2016 – Actualizare – Evoluţia focarelor de dermatoză nodulară a bovinelor 21.06.2016

22.06.2016
Informare de presă
Evoluţia focarelor de dermatoză nodulară a bovinelor
– Actualizarea situaţiei din data de 21.06.2016 –
Până la această dată, de la începutul anului, la zi, situaţia evoluţiei dermatozei nodulare contagioase a bovinelor (Lumpy Skin Disease) în Balcani se prezintă astfel:
· Grecia: 56 de focare;
· Bulgaria: 173 focare;
· Serbia: 17 focare;
· Fosta Republica Iugoslavã a Macedoniei: 35 de focare
Reamintim cã, în ceea ce priveºte Bulgaria, Comisia Europeanã a adoptat o decizie prin care se instituie restricţii pentru aceastã þarã privind mişcarea bovinelor şi a produselor provenite de la acestea (2016/645/CE) şi una în care aprobã planul de vaccinare de urgenţã împotriva acestei boli şi care a intrat în vigoare prin notificarea ei. Prin vaccinare, restricþiile se aplicã teritoriului întregii Bulgarii, completând restricţiile Deciziei 2016/645/CE
Toate aceste mãsuri sunt aplicate atât pentru a împiedica rãspîndirea bolii în alte zone ale Bulgariei neafectate de boalã, cât şi în alte state membre, în care boala nu a fost diagnosticatã.
ANSVSA continuã acţiunile de informare, instruire şi pregãtire a serviciilor veterinare judeţene pentru intervenţia în cazul focarelor de boalã, precum şi pe cele de informare a crescãtorilor de bovine, privind evoluţia bolii şi mãsurile pe care trebuie sã le respecte.
*Agentul etiologic al dermatozei nodulare contagioase a bovinelor este un virus din fam. Poxviridae, genul Capripoxvirus. Sunt virusuri foarte rezistente la acţiunea agenţilor fizici si chimici. Boala se manifestă prin febră şi prin apariţia unor noduli pe corp, inclusiv bot, nări, cap, gât, spate, picioare, scrot, perineu, uger, coadă, pleoape şi la nivelul mucoaselor nazală şi bucală. Aceşi noduli pot exprima scurgeri de lichid şi pot avea un centru ulcerat.
Animalele afectate pot prezenta şchiopături şi edeme severe ale pielii şi subcutanate şi pe abdomen şi picioare. Boala mai poate determina inflamaţii ale ugerului, leziuni ale sfârcurilor mamelei, precum şi avort, infecţii intrauterine, sterilitate temporară sau permanentă, atât la tauri, cât şi la vaci.
Serviciul Comunicare