06.10.2015
Informare de presă
Activităţi de control în unităţile din industria agroalimentară
În cursul lunii septembrie 2015, Direcţiile judeţene sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor precum şi a municipiului Bucureşti au desfăsurat activităţi de control în unităţile din industria agroalimentară.
Unităţile din industria agroalimentară controlate desfăşoară activităţi pe domenii de activitate diverse, precum fabricarea produselor de morărit, a pâinii şi produselor de patiserie, a altor produse alimentare, a băuturilor răcoritoare şi alcoolice precum şi unităţi de depozitare – alimentare, seminţe, legume fructe.
Controlul unităţilor a vizat în principal aspecte privind calitatea spaţiilor în care produsele alimentare sunt manipulate, prelucrate precum şi cele de depozitare a materiilor prime şi produselor finite, controlul dăunătorilor, evidenţa documentelor şi a informaţiilor privind sistemul HACCP, condiţiile de igienă şi de funcţionare a unităţii.
In unităţile din industria agroalimentară s-au efectuat 7.077 controale, fiind acordate 88 avertismente precum şi 58 amenzi în cuantum de 115.600 lei.
In urma controalelor efectuate au fost constatate o serie de neconformităţi cum ar fi:
– neconformităţi privind respectarea regulilor de igienă (depozitare, spaţii, acţiuni DDD, ustensile, utilaje, autocontrol, manipulare, substanţe dezinfecţie veselă, sursă apă, iluminat, paviment, vestiar, infiltraţii, vecinătăţi produse);
– neconformităţi privind documentarea şi implementarea procedurilor bazate pe principiile HACCP (monitorizare, proceduri HACCP, lipsă HACCP);
– neconformităţi legate de produse (etichetare, buletine analiză, ambalare, neconforme);
– neconformităţi documentare (documente, trasabilitate)
– neconformităţi privind personalul (examene medicale, fişe aptitudini)
– altele (înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, comercializare).
Pentru neconformităţile constatate au fost acordate amenzi în următoarele judeţe:
– Alba, 1.200 lei – trasabilitate parţială;
– Argeş, 2.600 lei – utilaje şi ustensile de lucru neigienizate, spaţiul de depozitare, grupurile sanitare şi spaţiul de comercializare nu sunt igienizate corespunzător;
– Bacău, 10.200 lei – neîntreţinerea spaţiilor, comercializare în spaţii neaprobate, manipularea produselor alimentare cu încălcarea normelor sanitar veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, depozitare necorespunzătoare a produselor alimentare;
– Bistriţa-Năsăud, 2.600 lei – lipsă analize medicale periodice personal, igienă necorespunzătoare a spaţiilor de depozitare, produse de patiserie-cofetărie neetichetate corespunzător;
– Botoşani, 600 lei – spaţii neigienizate;
– Braşov, 1.200 lei – lipsă înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, lipsă autocontrol, igienă necorespunzătoare;
– Brăila, 1.200 lei – trasabilitate produse depozitate/ comercializate;
– Bucureşti, 2.000 lei – utilaje, ustensile şi spaţii frigorifice neigienizate;
– Buzău, 600 lei – unitate fără înregistrare sanitar veterinară şi pentru siguranţa alimentelor;
– Constanţa, 600 lei – neîntreţinerea în condiţii corespunzătoare de igienă a spaţiului de depozitare;
– Dâmboviţa, 28.400 lei – depozitare necorespunzătoare materii prime, neîntreţinere spaţii, deficiente trasabilitate, neanunţare sistare activitate, deficienţe etichetare, comercializare şi lipsă condiţii de igienă, lipsă înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor;
– Galaţi, 4.000 lei – condiţii necorespunzătoare de depozitare;
– Giurgiu, 1.200 lei – funcţionare fără document de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor;
– Gorj, 8.000 lei – neîntreţinerea spaţiilor de prelucrare, depozitare, precum şi a utilajelor şi ustensilelor, neînregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a activităţii de fabricare a prăjiturilor, produse neconforme aflate în afara spaţiului special destinat;
– Hunedoara, 600 lei – depozitare necorespunzătoare;
– Ialomiţa, 600 lei – în spaţiul de producţie pereţii şi tavanul au zone afectate de infiltraţii, cu var exfoliat;
– Ilfov, 2.000 lei – lipsă înregistrări HACCP;
– Mureş, 600 lei – lipsă document de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor;
– Sălaj, 600 lei – comercializare în spaţiu neaprobat;
– Sibiu, 42.000 lei – etichetare necorespunzătoare, unitate neînregistrată sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor;
– Timiş, 600 lei – etichetare necorespunzătoare;
– Tulcea, 600 lei – nerespectarea condiţiilor de igienă în spaţiul de depozitare al seminţelor de consum;
– Vâlcea, 2.400 lei – unităţi neînregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, lipsă substanţe dezinfecţie veselă;
– Vrancea, 1.200 lei – nerespectarea condiţiilor de depozitare a produselor alimentare, ambalare şi etichetare necorespunzătoare.
De asemenea în cadrul controalelor în unităţile din industria agroalimentară s-au prelevat probe conform procedurilor, urmărindu-se prezenţa şi încadrarea în valorile maxime admise a pesticidelor, contaminanţilor, aditivilor şi substanţelor interzise precum şi teste de sanitaţie necesare analizei gradului de igienă, probe transmise spre analiză laboratoarelor arondate.
Serviciul Comunicare