Rezultatele controalelor tematice desfășurate de ANSVSA în perioada 8 – 30 decembrie

 30.12.2022

 

 

Informare de presă 

Rezultatele controalelor tematice desfășurate de ANSVSA în perioada 8 – 30 decembrie

 

În perioada 8 – 30 decembrie Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a dispus intensificarea controalelor oficiale cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor au realizat 13.057 de controale, în urma cărora au fost aplicate 910 amenzi contravenționale, în valoare totală de 5.560.800 de lei.

Totodată, au fost reținute 15.370 de kg de produse de origine animală  și au fost emise 10 ordonanțe de suspendare a activității, precum și 15 ordonațe de încetare a activității. Toate produsele neconforme au fost dirijate către unități de neutralizare, pentru a fi distruse.

Principalele neconformităţi identificate și sancționate au fost:

– Nedemonstrarea trasabilității materiilor prime din carne de porc;

– Depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare;

– Produse expirate;

– Spații neidentificate și supraaglomerate;

– Comercializarea produselor fără respectarea condițiilor de temperatură;

– Grafice de temperatură parțial completate;

– Nerespectarea frecvenței stabilite de transmitere a probelor din programul de autocontrol.

 

Pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor, ANSVSA pune la dispoziția cetățenilor numărul de telefon al „Call Center”-ului instituției – 0800 826 787 – care poate fi apelat gratuit, din orice reţea de telefonie.

ANSVSA continuă supravegherea operatorilor din industria alimentară și în perioada următoare, prin intensificarea acţiunilor de inspecţie şi control cu această tematică  şi prin asigurarea serviciului de permanenţă de către personalul sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor de la nivelul DSVSA județene și a municipiului București.

 

 

Serviciul Comunicare și Logistică Documentară