Rezultatele controalelor ANSVSA desfășurate în perioada Sărbătorilor Pascale

21.04.2017

 

Informare de presă
Rezultatele controalelor ANSVSA desfășurate în perioada Sărbătorilor Pascale

 

Din dispozitia conducerii ANSVSA, în perioada Sărbătorilor Pascale, au fost dispuse măsuri suplimentare pentru prevenirea toxiinfecţiilor alimentare şi au fost intensificate controalele oficiale, de către reprezentanţii Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti.

Controalele inspectorilor ANSVSA s-au desfăşurat în perioada 15.03-15.04.2017, prin verificarea unui număr de 8.992 unităţi înregistrate/autorizate sanitar veterinar.

Controalele oficiale au fost efectuate de inspectorii ANSVSA în: unităţi de depozitare a produselor de origine animală autorizate sau înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, pieţe agro-alimentare, târguri, unităţi de tip hipermarket/supermarket, unităţi de comercializare ale produselor alimentare de origine animală şi nonanimală, precum şi în unităţi de alimentaţie publică.

Ca urmare a deficienţelor constatate cu ocazia controalelor, desfăşurate în acest interval, au fost aplicate 611 sancţiuni contravenţionale în valoare de 1.068.090 lei. Au fost emise 540 avertismente, 22 ordonanţe de suspendare a activităţii şi 71 ordonanţe de interzicere a desfăşurării activităţii unor unităţi.

Dintre deficienţele identificate şi sancţionate, menţionăm:

  • depozitarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare;
  • comercializarea produselor alimentare fără respectarea condiţiilor de igienă, sau în spaţii neînregistrate sanitar veterinar;
  • nerespectarea programului de autocontrol;
  • manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare;
  • produse expuse la comercializare cu termen de valabilitate depăşit;
  • nerespectarea legislaţiei în vigoare privind ambalarea şi etichetarea produselor;
  • lipsa documentelor care să ateste conformitatea sau trasabilitatea produselor;
  • transportul de produse alimentare cu mijloace de transport neînregistrate sanitar veterinar;
  • personal fără echipament de protecţie.

Au fost retrase de la comercializare 16.043 kg produse alimentare de origine animală şi 163.340 bucăţi ouă, care erau improprii pentru consumul uman.

În această perioadă au fost sacrificaţi 284.416 de miei la nivelul a 117 abatoare, precum şi în 89 centre de sacrificare temporar amenajate la solicitarea primăriilor/prefecturilor şi autorizate de către reprezentanţii DSVSA judeţene şi a municipiului Bucureşti.

Reamintim cetățenilor numărul de telefon al „Call Center”-ului A.N.S.V.S.A. – 0800 826 787 –  care poate fi apelat gratuit, din orice reţea de telefonie, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor.

Serviciul Comunicare