Primele rezultate ale controalelor ANSVSA din perioada Sărbătorilor Pascale

10.04.2023

Informare de presă

Primele rezultate ale controalelor ANSVSA din perioada Sărbătorilor Pascale

 

În perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, prin intermediul structurilor de control de la nivel naţional, desfășoară controalele tematice specifice, pentru a asigura cetăţenilor un comerţ civilizat, cu alimente sigure.

Din centralizarea primelor date furnizate de către Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene, rezultă că au fost realizate, în intervalul  28 martie – 10 aprilie, un număr de 3.136 de controale, în: unităţi de depozitare a produselor de origine animală autorizate sau înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, pieţe agro-alimentare, târguri, unităţi de tip hipermarket/supermarket, unităţi de comercializare a produselor alimentare de origine animală şi nonanimală, precum şi în unităţi de alimentaţie publică.

Neregulile identificate în timpul controalelor au fost sancţionate prin aplicarea unui număr de 335 de amenzi, în valoare totală de 2.035.400 de lei.

Totodată, au fost emise 10 Ordonanțe de suspendare a activității și 8 Ordonanțe de interzicere a activității.

S-a reținut oficial o cantitate de 21.788 de kg de produse de origine animală, dintre care 19.476,7 kg  de pește și 1.716,5 de kg de produse de origine animală (carne pasăre, porc, vită și produse din carne, organe miel, icre și salată de icre, produse lactate) și 595 de kg de bulion de tomate.

De asemenea, în urma controalelor realizate în trafic au  fost reținute 91 de capete de ovine, 5.600 capete pui de o zi și 7 capete suine, care, datorită nerespectării legislației, au fost ucise și dirijate la o unitate de neutralizare autorizată.

Dintre deficienţele identificate şi sancţionate, menţionăm:

  • depozitarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare;
  • produse cu termen de valabilitate depășit;
  • comercializarea produselor alimentare, fără respectarea condiţiilor de igienă sau în spaţii neînregistrate sanitar veterinar;
  • manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare;
  • lipsa documentelor, care să ateste conformitatea sau trasabilitatea produselor;
  • transportul de produse alimentare cu mijloace de transport neînregistrate sanitar veterinar;
  • transportul de animale neidentificate, cu mijloace auto neautorizate sanitar veterinar și fără documentele necesare.

O parte dintre aceste acţiuni au fost realizate împreună cu reprezentanţi ai IGPR, ai autorităților locale și ai altor instituții cu atribuții de control.

ANSVSA continuă supravegherea operatorilor din industria alimentară în perioada următoare, prin acţiuni de inspecţie şi control şi prin asigurarea serviciului de permanenţă de către personalul sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor.

Reamintim cetățenilor numărul de telefon al „Call Center”-ului ANSVSA – 0800 826 787 –  care poate fi apelat gratuit din orice reţea de telefonie, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor.

 

Serviciul Comunicare și Logistică Documentară