Primele rezultate ale controalelor ANSVSA desfășurate în perioada Sărbătorilor de Iarnă

28.12.2017

 

Informare de presă
Primele rezultate ale controalelor ANSVSA desfășurate în perioada 
Sărbătorilor de Iarnă

 

O primă etapă a acestor acțiuni de control s-a desfăşurat în perioada 30.11.2017 – 20.12.2017, prin verificarea a 5.975 de unităţi înregistrate /autorizate sanitar veterinar.

Controalele oficiale au fost efectuate de către reprezentanţii Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti în: unităţi de depozitare a produselor de origine animală autorizate sau înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, pieţe agro-alimentare, târguri, unităţi de tip hipermarket/supermarket, unităţi de comercializare ale produselor alimentare de origine animală şi nonanimală, precum şi în unităţi de alimentaţie publică.

Pentru neconformitățile constatate, cu ocazia controalelor desfăşurate în acest interval, au fost aplicate 538 de amenzi contravenţionale, în valoare totală de 561.100 lei. Totodată, au fost emise 5 Ordonanţe de Suspendare a Activităţii și 21 de Ordonanţe de Interzicere a Activităţii.

Printre neconformităţile constatate și sancționate menționăm:

  • depozitarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare;
  • comercializarea produselor alimentare fără respectarea condiţiilor de igienă, sau în spaţii neînregistrate sanitar-veterinar;
  • nerespectarea programului de autocontrol;
  • manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare;
  • produse cu termen de valabilitate depăşit expuse la comercializare;
  • nerespectarea legislaţiei în vigoare privind ambalarea şi etichetarea produselor;
  • lipsa documentelor care să ateste conformitatea sau trasabilitatea produselor;
  • transportul de produse alimentare cu mijloace de transport neînregistrate sanitar veterinar;
  • personal fără echipament de protecţie.

Deasemenea, au fost retrase de la comercializare 2.465 de kg de produse alimentare improprii pentru consumul uman, produse care au fost dirijate către unități de neutralizare.

Reamintim cetățenilor numărul de telefon al „Call Center”-ului A.N.S.V.S.A. – 0800 826 787 –  care poate fi apelat gratuit, din orice reţea de telefonie, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor.
Serviciul Comunicare