Primele rezultate ale controalelor ANSVSA desfășurate în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale

16.04.2020

 

 

Informare de presă
Primele rezultate ale controalelor ANSVSA desfășurate în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale

 

În perioada 30.03.2020 – 15.04.2020, echipe de inspectori ANSVSA au efectuat, la nivel național, controale oficiale la 5.202 de obiective din sectorul alimentar, autorizate sau înregistrate sanitar veterinar.

Verificările au vizat modul în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare din pieţele agro-alimentare, abatoarele şi centrele de sacrificare a mieilor cu activitate temporară, unităţile de tranşare a cărnii, unităţile de procesare şi depozitare a alimentelor de origine animală, în unităţile de vânzare cu amănuntul, precum şi în unităţile de alimentaţie publică.

Deficienţele constatate de inspectorii Autorității, în urma controalelor efectuate, au fost sancţionate prin aplicarea a 131 de sancţiuni contravenţionale, care au însumat 495.820 de lei, emiterea a 10 ordonanțe privind suspendarea activității și a 11 ordonanțe privind interzicerea desfășurării activității unor unități.

De asemenea, au fost aplicate măsuri de reținere oficială sau sechestru și au fost dirijate către unități de neutralizare 3.870 de kg de produse alimentare (carne, pește, produse din carne, produse de panificație etc.), care nu respectau normele sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor.

Totodată, inspectorii DSVSA județene și a municipiului București au asigurat supravegherea funcționării și au verificat condițiile de igienă și bunăstare a animalelor, la nivelul centrelor de sacrificare temporară a mieilor.

Până la această data, au fost amenajate la solicitare autorităților locale și autorizate să funcționeze centre de sacrificare temporară, în piețe, în 9 județe.

De asemenea, la nivel național, au fost autorizate temporar pentru sacrificarea mieilor, 47 de ferme.

Numărul abatoarelor autorizate sanitar veterinar pentru specia ovine, în care se sacrifică miei în această perioadă, este de 101.

Dintre neconformităţile constatate și sancţionate pot fi menţionate următoarele:

  • comercializarea produselor alimentare în spații necorespunzătoare și fără respectarea condițiilor de igienă;
  • neconformități privind demonstrarea trasabilității;
  • comercializare animale fără documente de transport și transportul acestora cu mijloace de transport neautorizate;
  • etichetarea și ambalarea necorespunzătoare a produselor alimentare;

Controalele ANSVSA cu această tematică sunt în desfășurare, urmând ca rezultatul acestor acțiuni să fie prezentat într-o comunicare ulterioară.

Reamintim că ANSVSA recomandă tuturor cetățenilor ca achiziționarea produselor alimentare pentru Sărbătorile Pascale să fie făcută numai din unități sau spații autorizate sau înregistrate sanitar veterinar, bineînțeles, cu respectarea măsurilor de distanțare socială.

Președintele ANSVSA, dr. Robert Chioveanu, asigură cetățenii că inspectorii sanitari veterinar și pentru siguranța alimentelor sunt în permanență la datorie, pentru a asigura un comerț civilizat cu produse alimentare sigure.

Reamintim tuturor cetățenilor numărul de Call- Center al instituției 0800.826.787, unde pot fi sesizate nereguli din domeniul siguranței alimentelor, serviciu telefonic gratuit,  apelabil din orice rețea de telefonie.

 

Serviciul Comunicare și Logistică Documentară