Primele rezultate ale acțiunilor de control pentru prevenirea toxiinfecţiilor alimentare în tabere școlare, creşe, grădiniţe și localităţi de interes turistic

01.08.2022

 Informare de presă

Primele rezultate ale acțiunilor de control pentru prevenirea toxiinfecţiilor alimentare în tabere școlare, creşe, grădiniţe și localităţi de interes turistic

În intervalul 07.07.2022 – 31.08.2022, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a dispus intensificarea acţiunilor de control în perioada sezonului turistic de vară la nivel național.

La baza acestor acțiuni de control, a stat principiul asigurării unui nivel înalt de protecţie a sănătăţii consumatorilor în contextul unei afluenţe mari de turişti ce duce la o creştere a rulajului de marfă pentru unităţile din industria alimentară din zonele de agrement, tabere școlare, creşe, grădiniţe, localităţile de interes turistic în special la cele care prepară şi furnizează alimente pentru persoanele aflate în aceste zone, ceea ce reprezintă un potenţial risc pentru sănătatea umană.

Acțiunile controalelor oficiale au urmărit în special, identificarea şi retragerea de la comercializare către consumatorul final a produselor alimentare care prezintă un risc pentru sănătatea publică.

Astfel, în intervalul 07.07.2022 – 29.07.2022, inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor au verificat 821 de unităţi (315 pensiuni, 33 de tabere școlare, 191 de grădinițe, 18 creșe, 264 de cantine), fiind aplicate 83 de sancţiuni în valoare de 708.000 de lei. Totodată, au fost emise 4 ordonanțe de suspendare temporară a activităţii.

Inspectorii ANSVSA vor sancționa toți operatorii economici care nu respectă normele și cerințele de igienă pentru a preveni apariția riscurilor privind siguranța alimentară. Seria acțiunilor de control va continua și în perioada următoare.

Reamintim cetățenilor numărul de telefon al Call-Center-ului ANSVSA – 0800 826 787 –  care poate fi apelat gratuit, din orice reţea de telefonie, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor.

 

Serviciul Comunicare și Logistică Documentară