Prevenirea riscurilor alimentare și protejarea sănătății publice – obiectivele Comandamentului ANSVSA ”Sezon Estival 2020”

14.08.2020

 

Informare de presă

Prevenirea riscurilor alimentare și protejarea sănătății publice – obiectivele Comandamentului ANSVSA ”Sezon Estival 2020”

 

Inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor care își desfășoară activitatea în cadrul Comandamentului ”Sezon Estival 2020” verifică modul în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind producerea, prelucrarea, depozitarea, transportul şi comercializarea produselor alimentare în unitățile de alimentație publică de pe litoral.

Ca urmare a acțiunilor întreprinse de inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor, care activează în cadrul Comandamentului Sezon Estival 2020, până la această dată nu s-au înregistrat episoade de toxiinfecții alimentare care să pună în pericol sănătatea turiștilor.

În contextul evoluției pandemiei de COVID-19, verificările au vizat atât respectarea normelor și cerințele de igienă alimentară sunt respectate, cât și a celor privind distanțarea fizică a clienților aflați la terase și în alte unități de alimentație publică, a purtării măștilor de protecție pentru personalul angajat și realizarea de dezinfecţii şi igienizări cu substanţe virulicide care să asigure atât dezinfectarea mâinilor clienţilor, dar şi a echipamentelor care sunt în unitatea respectivă.

În ultimele 4 zile, inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor au controlat  121 de unități de alimentație publică, respectiv:  46 de restaurante, 9 baruri,  un snack-bar, 4 braserii, 8 unităţi de tip bufet, 13 de  unităţi tip fast – food, 2 rulote, 2 pizzerii, o patiserie, 5 laboratoare de cofetărie/patiserie, 27 magazine alimentare, o tonetă, un magazin de pește și o gelaterie.

Cu ocazia acestor verificări s-a constatat că în unele unități nu erau respectate normele și cerințele de igienă privind manipularea și depozitarea produselor alimentare sau cele privind ambalarea şi etichetarea produselor alimentare, în vederea depozitării şi valorificării, dar și comercializarea acestora fără a fi etichetate.

De asemenea, în timpul desfășurării controalelor, au fost descoperite unități care funcționau fără documente de înregistrare sanitară veterinară sau comercializau produse alimentare în spații neaprobate sanitar veterinar.

Pentru abaterile de la legislaţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor constatate, 29 de unități, respectiv 11 restaurante, 7 unități tip fast – food, o pizzerie, 2 braserii, un magazin de pește și 7 magazine alimentare au fost sancţionate contravenţional, cu amenzi în valoare totală de 158.000 de lei.

Totodată, au fost confiscate şi retrase de la vânzare peste 31 de kg de produse alimentare improprii consumului uman, produse care au fost dirijate către o unitate de neutralizare.

ANSVSA, prin intermediul DSVSA Constanţa, pune la dispoziţia celor interesaţi numărul de telefon al Comandamentului Sezon Estival: 0786 577 007, unde se pot face sesizări, sau se pot obţine informaţii referitoare la diferite aspecte din domeniul siguranţei alimentelor. Acest număr de telefon funcţionează în paralel cu cel al Call – Center-ului ANSVSA: 0800.826.787, apelabil gratuit, din orice reţea de telefonie.

În data de 12 august a fost întregistrată o sesizare la numărul de telefon al Comandamentului Sezon Estival: 0786 577 007, în care se reclama faptul că într-o unitate din stațiunea Mamaia se comercializau produse alimentare ambalate și etichetate necorespunzător.

Ca urmare, echipa de inspectori care s-a deplasat pentru verificare a constatat că aspectele reclamate s-au confirmat și a sancționat contravențional unitatea respectivă cu amendă în valoare de 10.000 de lei și a confiscat o cantitate de 8,5 kg de carne preparată, care a fost dirijată spre neutralizare.

Unităţile de alimentație publică aflate pe litoralul românesc sunt supravegheate şi verificate permanent de medicii veterinari oficiali care-și desfășoară activitatea în cadrul ”Comandamentului Sezon Estival 2020.

 

Serviciul Comunicare și Logistică Documentară