Președintele ANSVSA, dr. Geronimo Brănescu, s-a întalnit cu o delegație de oameni de afaceri din Regatul Arabiei Saudite

17.05.2018

Informare de presă

Președintele ANSVSA, dr. Geronimo Brănescu, s-a întalnit cu o delegație de oameni de afaceri din Regatul Arabiei Saudite

 

Astăzi, președintele ANSVSA, dr. Geronimo Brănescu, s-a întâlnit cu o delegație de oameni de afaceri din Regatul Arabiei Saudite interesați de domeniul agroalimentar.

Această întâlnire are loc la finalul vizitei efectuate de oamenii de afaceri saudiți în țara noastră, cu scopul de a stabili relații comerciale cu operatori economici din sectorul creșterii animalelor (bovine și ovine).

ANSVSA a inițiat demersurile pentru deschiderea exportului de animale și produse de origine animală către Arabia Saudită la sfârșitul lunii aprilie a anului trecut, când, o delegație condusă de președintele Autorității s-a întâlnit cu reprezentanți ai Ministerului Apelor, Mediului și Agriculturii, ai Autorității pentru Alimente și Medicamente, dar și cu vicepreședintele Camerei de Comerț și reprezentanți ai oamenilor de afaceri interesați de domeniul agroalimentar.

Oficialii români și cei saudiți au convenit asupra abordării cu prioritate a relațiilor de cooperare sectorială și a derulării cu celeritate a tuturor etapelor necesare.

Ca urmare a celor agreate, în luna septembrie, o delegație de experți saudiți a derulat o misiune de evaluare a activității serviciilor veterinare din România în domeniul supravegherii și controlului bolilor la rumegătoare, precum și a condițiilor de bunăstare și biosecuritate din centrele de colectare bovine, ovine și caprine.

La ședința finală de evaluare a rezultatelor misiunii s-a concluzionat de către partea saudită că România întrunește condițiile referitoare la sănătatea animală, bunăstarea și biosecuritatea din exploatațiile comerciale și centrele de colectare animale vii, pentru demararea activităților comerciale de export de rumegătoare din România în Regatul Arabiei Saudite.

În paralel, au continuat discuțiile tehnice între instuțiile omoloage asupra propunerilor de certificate sanitare veterinare, în vederea stabilirii condițiilor sanitare veterinare pentru exportul din România în Arabia Saudită.

Până în prezent, au fost agreate de către cele două părți certificatele sanitare veterinare pentru exportul de bovine și ovine.

Negocierile continuă și pentru deschiderea exportului de carne de bovine, ovine și pasăre, dar și de lucernă și furaje prelucrate.

Serviciul Comunicare