Președintele ANSVSA, dr. Geronimo Brănescu, demersuri la Comisia Europeană pentru acordarea de fonduri suplimentare pentru supravegherea, controlul și combaterea PPA în România

17.07.2018

Informare de presă

Președintele ANSVSA, dr. Geronimo Brănescu, demersuri la Comisia Europeană pentru acordarea de fonduri suplimentare pentru supravegherea, controlul și combaterea PPA în România

 

Președintele ANSVSA, dr. Geronimo Brănescu, cu prilejul deplasării la Bruxelles din perioada 10 – 11 iulie (întâlnirea cu șefii serviciilor veterinare din Uniunea Europeană), s-a întîlnit și cu oficiali ai Comisiei Europene, pentru a discuta solicitarea țării noastre de a primi fonduri pentru plata despăgubirilor ce se cuvin proprietarilor de animale afectați de Pesta Porcină Africană (PPA).

Acest demers al ANSVSA către Comisia Europeană are scopul de a obține suplimentarea fondurilor acordate deja României, prin programele cofinanțate, sume care urmează a fi utilizate pentru plata despăgubirilor proprietarilor de animale afectați de PPA.

Totodată, a fost solicitată și suplimentarea fondurilor europene alocate Programului de control, supraveghere și eradicare a PPA, consecutiv extinderii aplicării acestuia, de la 8 județe inițial, la întreg teritoriul României.

Oficialii europeni urmează să proceseze documentația tehnică transmisă pentru alocarea, în timp cât mai scurt, a fondurilor de urgență solicitate de ANSVSA.

Cererea României pentru obținerea de fonduri suplimentare, ca urmare a evoluției PPA, are la bază prevederile Deciziei (UE) 2015/144 de stabilire a procedurilor privind transmiterea cererilor de granturi și a cererilor de plată și informațiile referitoare la acestea, în ceea ce privește măsurile de urgență pentru combaterea bolilor animalelor la care se face referire în Regulamentul (UE) nr. 652/2014 al Parlamentului European și al Consiliului.

Serviciul Comunicare și Logistică Documentară