Noi acțiuni ale inspectorilor ANSVSA pentru siguranța alimentară a turiștilor aflați pe litoral

18.08.2021

 

Informare de presă

Noi acțiuni ale inspectorilor ANSVSA pentru siguranța alimentară a turiștilor aflați pe litoral

 

Acţiunile de control ale inspectorilor sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor, desfăşurate pe litoral, au continuat la unităţile de alimentație publică amplasate în cele 7 zone de interes turistic – Năvodari, Mamaia Nord, Mamaia Centru, Mamaia Sud, Eforie, Costineşti şi Mangalia.

În urma acestor controale au fost aplicate 34 de amenzi contravenționale în valoare de 233.200 de lei și a fost emisă o Ordonanță de suspendare temporară a activității pentru un restaurant.

De asemenea, au fost confiscate şi retrase de la vânzare 16,6 kg produse alimentare care au fost dirijate pentru distrugere prin incinerare.

Cele mai multe sancțiuni au fost aplicate restaurantelor (15, în valoare totală de 141.200 de lei), urmate de unități de tip fast-food (5, în valoare totală de 18.600 de lei), baruri (3, în valoare de 30.000 de lei), unități de tip bufet (3, în valoare de 30.000 de lei), laboratoare patiserie (2, în valoare de 2.400 de lei), braserii (2, în valoare de 2.400 de lei), rulote de tip fast-fost (2, în valoare de 15.000 de lei), beach-bar (1, în valoare totală de 10.000 de lei) și o tonetă de înghețată (valoare 1.200 de lei).

Verificările, au vizat, în săptămâna 9 – 13 august, 203 unități de alimenație publică: 76 restaurante, 22 de unităţi tip fast – food, 27 de magazine alimentare, 16 baruri, 16 unităţi de tip bufet, 11 laboratoare de cofetărie/patiserie, 8 rulote fast – food, 7 beach-baruri, 6 braserii, 3 rulote patiserie, 2 unități tip bistro, 2 pizzerii, 2 tonete de înghețată, 1 snack-bar, 1 pariserie, 1 supermarket și un centru de expediere moluște bivalve vii.

Cele mai frecvente abateri constatate au fost cele privind:

  • manipularea produselor alimentare cu încălcarea normelor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor;
  • condiții necorespunzătoare de igienă în spațiile de producție;
  • ambalarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, în vederea depozitării şi valorificării;
  • depozitarea neconformă a produselor alimentare;
  • depozitarea, alimentelor sub formă de materii prime sau semipreparate împreună cu produse finite care se consumă fără prelucrare termică;
  • comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spații neaprobate sanitar veterinar;
  • funcționarea fără documente de înregistrare sanitară veterinară.

ANSVSA, prin intermediul DSVSA Constanţa, pune la dispoziţia celor interesaţi numărul de telefon al Comandamentului Sezon Estival: 0786 577 007, unde se pot face sesizări, sau se pot obţine informaţii referitoare la diferite aspecte din domeniul siguranţei alimentelor. Acest număr funcţionează în paralel cu numărul Call – Center-ului ANSVSA: 0800.826.787, apelabil gratuit, din orice reţea de telefonie.

Inspectorii ANSVSA sancționează toți operatorii economici care nu respectă normele și cerințele de igienă pentru a preveni apariției riscurilor privind siguranța alimentară.

 

Serviciul Comunicare și Logistică Documentară