Măsurile întreprinse de ANSVSA în cazul incidentului alimentar de la Spitalul de Psihiatrie Murgeni din județul Vaslui

23.11.2023

 Informare de presă

Măsurile întreprinse de ANSVSA în cazul incidentului alimentar de la Spitalul de Psihiatrie Murgeni din județul Vaslui

 

În data de 22.11.2023, în jurul orei 21.30, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Vaslui (DSVSA) s-a autosesizat privind o suspiciune de toxiinfecție alimentară apărută la Spitalul de Psihiatrie Murgeni, ca urmare a consumului de produse alimentare primite de la Mănăstirea Florești.

După obtinerea informatiilor preliminare, două echipe de inspector ai DSVSA Vaslui au ajuns la cele două locații, in vederea efectuarii anchetei epidemiologice, identificării alimentelor incriminate si a recoltării de probe.

În incinta spațiului destinat preparării hranei pentru rezidenții mânăstirii, au fost găsite diverse tipuri de pește, în cantitate totală de peste 114 kg. Întreaga cantitate de pește a fost pusă sub restricții sanitare veterinare la temperatură de congelare, până la definitivarea anchetei.

Având în vedere că lăcașul de cult nu are înregistrare sanitară veterinară pentru activități de alimentație publică, pentru a putea livra alimente gătite și nici autorizație pentru mijlocul de transport produse alimentare, a fost aplicată o amendă contravențională de 40.000 de lei.

Verificările inspectorilor DSVSA Vaslui la cantina spitalului psihiatric au indicat că unitatea este înregistrată sanitar veterinar, are fluxuri corespunzătoare și o stare bună de întreținere și igienă.

Inspectorii DSVSA Vaslui au recoltat probe de alimente din blocul alimentar aparținând de cantina spitalului, care au fost expediate în noaptea de 22 spre 23 noiembrie către Institutul de Igiena și Sănătate Publică Veterinară din Bucuresti, pentru efectuarea analizelor microbiologice, fizico-chimice și toxicologice, pentru obținerea unor rezultate care să orienteze cursul investigațiilor.

În blocul alimentar al spitalului s-au identificat și pus sub sechestru, până la obținerea rezultatelor analizelor, produse din pește din diverse sortimente.

Pentru încălcarea normelor privind asigurarea trasabilității produselor alimentare servite pacienților, acestea fiind primite ca donație de la o entitate neînregistrată sanitar veterinar, unitatea spitalicească a fost amendată cu suma de 12.000 lei

În cursul dimineții zilei de 23.11.2023, s-au extins verificările la depozitele care au furnizat produsele alimentare din loturile incriminate, de unde se recoltează probe pentru examene de laborator.

Inspectorii DSVSA Vaslui colaborează în această anchetă cu reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică și cei ai Inspectoratului de Poliție Vaslui.

 

Serviciul Comunicare și Logistică Documentară