Măsurile dispuse de ANSVSA în contextul epidemiologic al evoluției gripei aviare la nivel european

14.01.2021

 

 Informare de presă

Măsurile dispuse de ANSVSA în contextul epidemiologic al evoluției gripei aviare la nivel european

 

În urma creșterii semnificative la nivel comunitar a focarelor de gripă aviară înalt patogenă, subtipul H5N1, atăt la păsările migratoare cât și la păsările domestice, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a dispus intensificarea controalelor oficiale în toate exploatațiile comerciale de păsări (ferme și exploatații comerciale de tip A), precum și în exploatațiile nonprofesionale amplasate în zonele cu risc ridicat de introducere și răspândire a virusurilor HPAI.Totodată, ANSVSA a transmis tuturor structurilor teritoriale instrucțiuni cu privire la măsurile ce trebuie aplicate la nivelul exploatațiilor nonprofesionale, comerciale și privind păsările sălbatice.

De la debutul anului 2022, au fost notificate 58 de focare la păsări doestice și păsări ținute în captivitate in Belgia, Danemarca, Cehia, Germania, Italia, Portugalia, Polonia, Franța, Ungaria și Marea Britanie.

În Ungaria au fost confirmate 10 focare secundare, după cum urmează:

  • 7 focare în fermele comerciale de rațe și într-o gospodărie, în localitatea Kiskunmajsa din regiunea Bács-Kiskun;
  • un focar secundar la o fermă de rațe cu un efectiv de 11.407 capete de lângă localitatea Biharugra din regiunea Bekes;
  • două focare la o fermă de păsări cu efective mixte (280 de capete) și la o fermă de curci (3.109 capete) din regiunea Csongrád-Csanád.

Ca urmare a depistării primului focar gripă aviară din localitatea Bigharugra, din data de 29.12.2021, zona de supraveghere (10 km) cuprinde și 7 localități din județul Bihor (Ateaș, Berechiu, Cheresig, Cefa, Riot, Sânicolau Român și Marțihaz).

Până la această data, în România nu a fost depistată prezența virusului influenței aviare în exploatații de păsări domestice.

Cu toate acestea, în județul Galați a fost confirmat un caz de influență aviară înalt patogenă H5N1 la un pescăruș, precum și un caz la o rață sălbatică împușcată pe raza județului Tulcea. La finele anului trecut, în arealul Rezervației Biosferei Delta Dunării, a fost confirmat un caz de gripă aviară înalt patogenă la o lebădă de iarnă.

Având în vedere interesul protejării aviculturii românești, ANSVSA a solicitat sprijinul președintelui Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR) în vederea informării membrilor UCPR și crescătorilor de păsări, să intensifice măsurile de biosecuritate în exploatațiile comerciale pe care le dețin. Acestea trebuie aplicate inclusiv în timpul afluirii de material de reproducție sau păsări vii pentru repopularea fermelor provenite din comerțul intracomunitar sau din țări terțe.

De asemenea, ținând cont de faptul că, activitatea sanitară veterinară, preponderentă tehnic, are o complexitate majoră care asigură o legătură inseparabilă între sănătatea animalelor și sănătatea omului, ANSVSA a solicitat prim-ministrului sprijinul pentru facilitarea colaborării la nivel județean dintre Instituția Prefectului și DSVSA pentru prevenirea și, în caz de necesitate, a eradicării rapide a bolii.

Încă din luna decembrie a anului trecut, inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor din cadrul ANSVSA și DSVSA au demarat controale în opt județe amplasate pe granița de vest și sud-est a României (Satu Mare, Bihor, Arad, Timiș, Giurgiu, Călărași, Constanța și Tulcea).

 

Serviciul Comunicare și Logistică Documentară