Măsuri ANSVSA pentru prevenirea toxiinfecțiilor alimentare în zonele de agrement și localitățile de interes turistic în sezonul estival

1.07.2019

Informare de presă

Măsuri ANSVSA pentru prevenirea toxiinfecțiilor alimentare în zonele de agrement și localitățile de interes turistic în sezonul estival

 

În perioada 1 iulie – 31 august 2019, ANSVSA a dispus demararea unor controale în unitățile de vânzare cu amănuntul supuse înregistrării și controlului sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor pentru prevenirea toxiinfecţiilor alimentare, dar și riscului asociat cu răspândirea virusului pestei porcine africane, reprezentat de vânzarea directă către consumatorul final a cărnii de porc, precum și a altor produselor alimentare obținute din carne de porc, în condițiile creșterii numărului de persoane care vizitează zonele de agrement și localitățile de inters turistic în sezonul estival.

La aceste acţiuni tematice vor participa medicii veterinari din cadrul Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) judeţene, circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor (CSVSA) dar şi ai circumscripţiilor sanitare veterinare zonale (CSVZ).

Echipele de control vor verifica cu predilecție unitățile de alimentație publică, pizzeriile, cantinele, unitățile de tip catering, cofetăriile, patiseriile, laboratoarele de cofetărie, pensiunile turistice, măcelariile, hipermarketuri și magazine alimentare situate în zonele de agrement și în localitățile de interes turistic.

DSVSA vor dispune extinderea controalelor pentru unitățile de tip fast-food, rulote, spațiile comercializate dotate cu vitrinele frigorifice, precum și alte obiective în care se prepară și comercializează alimente, cu scopul propagării viruslui pestei porcine africane, prin intermediul cărnii proaspete de porc, al cărnii tocate, al cărnii preparate și al produselor obținute din carne de porc sau care conțin porc.

Controalele urmăresc respectarea condiţiilor de igienă și trasabilitatea alimentelor din unităţile supuse controlului sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, situate în special în zonele de agrement și în localităţile de interes touristic.

Reamintim cetățenilor numărul de telefon al Call-Center-ului A.N.S.V.S.A. – 0800 826 787 – care poate fi apelat gratuit, din orice reţea de telefonie, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor.

Serviciul Comunicare și Logistică Documentară