Întâlnire pe tema Pestei Porcine Africane între specialiștii Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor și profesorul José Manuel Sánchez-Vizcaíno, expert al Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor

24.08.2018

Informare de presă

Întâlnire pe tema Pestei Porcine Africane între specialiștii Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor și profesorul José Manuel Sánchez-Vizcaíno, expert al Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor

 

 

În perioada 20 – 21.08.2018, la sediul ANSVSA, a avut loc o întâlnire pe tema Pestei Porcine Africane între conducerea Autorității, specialiști de la nivel central, din cadrul Institutului de Diagnostic și Sănătate Animală,  reprezentanți ai asociațiilor din industria cărnii de porc din țara noastră cu profesorul José Manuel Sánchez-Vizcaíno.

În cadrul întâlnirii, profesorul spaniol a expus celor prezenți rezultatele cercetărilor sale asupra virusului Pestei Porcine Africane, dar și experiența dobândită în lupta pentru combaterea acestei boli, în țări precum: Spania, Portugalia și Lituania.

Principalele probleme în controlul Pestei Porcine Africane, conform expertului sunt: organismul animal nu produce anticorpi pentru neutralizare (motiv pentru care încă nu s-a găsit un vaccin), rezistența mare la condițiile de mediu, variabilitate a genotipurilor mare (24 genotipuri), semnele clinice ale animalelor infectate sunt asemănătoare cu cele ale altor boli, diagnosticul se poate pune doar în urma analizelor de laborator, contaminarea se face pe mai multe căi (insecte contaminate, resturi contaminate, animale purtătoare, condiții de biosecuritate nerespectate).

Potrivit analizei domnului Prof. José Manuel Sánchez-Vizcaíno principalele probleme în ceea ce privește PPA sunt fermele cu biosecuritate slabă (cu animale crescute în aer liber, cu posibilitate de mișcare și în afara padocurilor, în curte), procesul de identificare a animalelor efectuat necorespunzător, ceea ce creează probleme în transabilitate, controlul scăzut al mișcării animalelor și al dezinfecției vehiculelor de transport.

De asemenea, expertul susține că este nevoie de un program global de eradicare, schimbări în industria porcului și să se găsească soluții pentru mișcările din fermele comerciale. Printre factorii de risc cei mai importanți au fost menționați importurile ilegale de porci vii și produsele din carne de porc și biosecuritatea scăzută în exploatațiile de creștere a porcilor.

A fost subliniat faptul că, în cazul bolilor care prezintă un pericol de răspândire prin intermediul animalelor sălbatice, biosecuritatea reprezintă un instrument esențial.

ANSVSA reamintește agenților economici din sectorul suin despre obligativitatea și responsabilitatea ce la revine pentru asigurarea tuturor măsurilor care se impun în vederea prevenției pătrunderii virusului PPA în exploatație și respectarea cu strictețe a programului de biosecuritate propriu, conform legislației specifice.

Totodată, este obligatorie stabilirea măsurilor de biosecuritate, astfel încât să prevină contactul animalelor din fermă cu mediul gospodăresc sau silvatic, direct sau indirect, respectiv efectuarea strictă a acțiunilor de dezinfecție, dezinsecție și deratizare.

De la apariția primului focar de pestă porcină africană în țara noastră, specialiștii ANSVSA sunt în permanent contact și se consultă cu epidemiologi europeni, cu experiență în controlul și eradicarea acestei boli.

Colaborări interinstituționale cu entități omoloage din statele membre, dar și cu specialiști independenți cu experiență în controlul și combaterea Pestei Porcine Africane vor fi inițiate și desfășurate și în viitor, pentru a identifica cele mai eficiente soluții pentru gestionarea focarelor de boală din țara noastră.

Precizăm că studiile realizate în colaborare cu autoritățile competente din alte state membre sau întâlnirile realizate cu participarea unor experți străini, nu se plătesc, nu implică niciun cost din partea autorităților statului român.

Cu o experiență de 40 de ani în cercetare, Prof. José Manuel Sánchez-Vizcaíno este absolvent şi doctor în ştiinţe veterinare (Universidad Complutense de Madrid, Spania), Post-doctorat în Imunologie şi virusologie (Universitatea Cornell, New York. Și-a desfășurat activitatea în cadrul Institutului Naţional Spaniol de Cercetare Agronomică (INIA) timp de aproape 25 de ani, fiind Directorul General al departamentelor de Virusologie și Sănătate Animală, precum şi al Centrului de Cercetare pentru Sănătate Animală (CISA). În acest timp, el a ajutat autorităţile veterinare din mai multe ţări să reuşească în lupta împotriva mai multor boli cu notificare, câştigând o expertiză recunoscută la nivel internaţional.

În prezent este profesor de sănătate animală la UCM şi expert OIE al Laboratorului de Referință pentru Pesta Porcină Africană și Pesta Cabalină Africană, a fost premiat și medaliat pentru recunoașterea serviciilor sale în profesia de medic veterinar, în special referitor la sănătatea animală şi control al bolilor infecţioase (OIE medalie de merit; Crucea de Merit Militar; premii de cercetare de la mai multe asociații porcine; etc ) și Doctor Honoris Causa de către Universitatea din Murcia, profesor de sănătate animală la Universitatea Cornell (New York).

Serviciul Comunicare și Logistică Documentară