Forumul Consultativ al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentelor (EFSA) la București 

02.04.2019

Informare de presă

Forumul Consultativ al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentelor (EFSA) la București

 

În perioada 2-4 aprilie are loc la București Forumul Consultativ al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentelor (EFSA) și vizita directorului executiv al acestei instituții, dr. Bernhard URL, evenimente organizate de către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

În cadrul celei de-a 71-a întruniri a Forumului Consultativ al EFSA vor fi discutate aspectele știintifice ale unor teme de interes comun, precum: sănătatea animalelor, pesta porcină africană, zoonozele, potențiale pericole și aspecte legate de biosecuritate asociate siguranței alimentare, incertitudinea în analiza riscului etc.

Vizita doctorului Bernhard URL este dedicată întăririi colaborării științifice între EFSA și ANSVSA pentru același scop – alimente sigure și creșterea încrederii consumatorilor în activitatea autorităților competente, cu responsabilități în domeniul siguranței alimentelor.

De asemenea, ca parte a colaborării dintre EFSA și România, vor fi analizate idei de activități științifice pe care România le propune, sub forma unor proiecte comune, pentru a răspunde priorităților agendei Uniunii Europene privind evaluarea riscului

De asemenea, vor fi purtate discuții privind etapele desfășurării proiectului comun EFSA – ANSVSA care își propune să identifice factorii de risc cu rol în apariția, răspândirea și evoluția pestei porcine africane în România

Proiectul își propune să perfecționeze, pe baza experinței și a datelor concrete care vor fi obținute în urma desfășurării acestui proiect, setul de măsuri pentru controlul și eradicarea pestei porcine africane. Rezultatele astfel obținute vor fi puse la dispoziția statelor membre sau statelor terțe din Europa în care evoluează PPA, pentru a facilita lupta împotriva acestei boli.

“Alimentele din Europa nu au fost niciodată atât de sigure și acest fapt nu este o coincidență. Este mai degrabă rezultatul unui efort comun al mai multor actori la nivel european și național, toți lucrând împreună pentru obiectivul de a proteja consumatorii. De aceea este o mare plăcere să mă întâlnesc astăzi cu colegii mei români la București: cooperarea noastră este de o importanță deosebită ” a afirmat directorul executiv al EFSA, dr. Bernhard Url

 “Apreciez modul în care EFSA colaborează cu statele membre și eficiența instrumentelor pe care ni le pune la dispoziție pentru a deveni parteneri de excelență la activitatea de evaluare a riscului și, implicit la asigurarea sănătății consumatorilor la nivel european și mondial”, a declarat președintele ANSVSA dr. Geronimo BRĂNESCU.

Serviciul Comunicare și Logistică Documentară