Focar secundar de gripă aviară diagnosticat la o gospodărie din județul Teleorman

31.10.2023

 

Informare de presă

Focar secundar de gripă aviară diagnosticat la o gospodărie din județul Teleorman

 

Azi, 31 octombrie, Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală a confirmat prezența virusului gripei aviare H5N1 la doua probe prelevate de la doua pasări moarte, dintr-o gospodărie aflată în imediata proximitate a exploatației unde a fost diagnosticat focarul primar, din localitatea Țigănești, județul Teleorman.

Având în vedere că această gospodărie se află la o distanță de 130 de m de locul unde a fost diagnosticat focarul primar, acesta este considerat focar secundar de influență aviară.

Conform procedurilor, cele 42 de păsări (23 de rațe și 19 găini) din gospodărie au fost ucise, cadavrele au fost ecarisate prin îngropare împreună cu resturile de furaje și așternuturile contaminate. După îndepărtarea cadavrelor și a deșeurilor în gospodăriile afectate au fost finalizate primele dezinfecții. Se mențin măsurile pentru combaterea și stingerea focarelor de gripă aviară adoptate de Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Teleorman.

Măsurile prevăzute în decizia CLCB se vor menține cel puțin treizeci de zile de la data încheierii operațiunilor preliminare de curățare și dezinfecție a exploatațiilor infectate, în conformitate cu legislația aplicabilă.

Ancheta epidemiologică este în desfășurare.

ANSVSA solicită sprijinul fermierilor din industria avicolă şi al cetăţenilor în aplicarea măsurilor de biosecuritate, anunţarea imediată a serviciilor veterinare despre mortalităţile la păsări şi la respectarea tuturor măsurilor dispuse de autorităţi pentru a împiedica răspândirea acestei boli pe teritoriul ţării noastre.

Serviciul Comunicare și Logistică Documentară