Controlul oficial în domeniile producției peștelui și produselor din pescuit auditat de Comisia Europeană

01.10.2021

 

Informare de presă

Controlul oficial în domeniile producției peștelui și produselor din pescuit auditat de Comisia Europeană

 

O echipă de experți ai Comisiei Europene, asistați de reprezentanți ai Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), a auditat, în perioada  20 septembrie – 1 octombrie, sistemele de control oficial în domeniile producției și comercializării peștelui și a produselor de pescuit.

Misiunea a analizat structura organizatorică, capacitatea autorității competente, sistemele de control oficial implementate în sectoarele peștelui și produselor de pescuit, precum și modul de respectare al standardelor de performanță solicitatate de legislația relevantă.

Au fost incluse în auditare controale documentare, verificări ale diferitelor înregistrări și note de control, constatările consemnate, dar și urmărirea modului în care au fost remediate deficiențele constatate în timpul controalelor oficiale.

Pentru a valida performanța Autorității în timpul controalelor oficiale, echipa de audit a efectuat, împreună cu reprezentanții ANSVSA, controale la fața locului, în diferite  unități de producție sau comercializare a peștelui și produselor din pescuit.

Dintre domeniile specifice analizate de echipa de audit menționăm: respectarea cerințelor generale și specifice de igienă în unitățile de profil, sursele de aprovizionare, calitatea materiei prime, echipamentele și procedurile de lucru existente, sistemele și procedurile bazate pe analiza riscului, trasabilitatea, calitatea apei, standardele de piață pentru comercializarea  peștelui și a produselor din pescuit, etichetarea etc.

Reuniunea de încheiere a misiunii de audit s-a desfășurat astăzi, 1 octombrie, în sistem videoconferință, și s-a concluzionat că ANSVSA pune în aplicare un sistem de control care acoperă toate etapele de obținere a produselor pescărești, pornind de la producția primară până la nivelul furnizării acestor produse către consumatorul final.

 

Serviciul Comunicare și Logistică Documentară