13.03.2018
Informare de presă
Controale ANSVSA în sectorul produselor alimentare de origine nonanimală – februarie 2018
În cursul lunii februarie, Direcţiile judeţene sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor precum şi a municipiului Bucureşti au desfășurat 8.760 de controale în unităţile din industria agroalimentară care desfăşoară activităţi în domenii precum: fabricarea produselor de morărit, a pâinii, a produselor de patiserie, a băuturilor răcoritoare, a băuturilor alcoolice, dar și a celor de depozitare a produselor alimentare, a seminţelor, legumelor și fructelor.
Controalele au vizat aspecte privind calitatea spaţiilor de depozitare a produselor alimentare, manipularea, prelucrarea şi depozitarea acestora, controlul dăunătorilor, documentele prevăzute de legislație şi a informaţiilor privind sistemul HACCP, condiţiile de igienă şi de funcţionare a unităţilor.
Ca urmare a neregulilor constatate, au fost acordate 84 de amenzi contravenționale în valoare totală de 129.900 lei.
Neconformităţile constatate și sancționate au fost:
- Arad, 6.000 lei – neîntreţinerea igienică a spaţiilor de producţie şi a utilajelor; manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare;
- Argeş, 6.200 lei – utilajele şi ustensile neigienizate corespunzător; zona de recepţie marfă şi spaţiul de depozitare insuficient igienizat; funcţionarea fără document de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor;
- Bacău, 4.800 lei – neîntreţinerea igienică a spaţiilor de prelucrare; manipularea şi depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare; comercializarea produselor alimentare în spaţii neaprobate sanitar-veterinar;
- Bistriţa-Năsăud, 3.600 lei – lipsa echipamentului de protecţie pentru personal; pereţii şi plafoanele afectate de mucegai; ustensilele de lucru nu sunt igienizate; depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare;
- Botoşani, 2.500 lei – neaplicarea procedurilor de bune practici de igienă;
- Brăila, 600 lei – spaţiul de lucru neigienizat;
- Bucureşti, 4.000 lei – spaţii de depozitare igienizate necorespunzător;
- Buzău, 3.800 lei – depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare; lipsa contractului DDD;
- Cluj, 1.200 lei – condiții igienico-sanitare necorespunzătoare;
- Dâmboviţa, 22.800 lei – depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare; neîntreţinerea spaţiilor şi utilajelor; neanunţarea reînceperii activităţii; ambalarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare; lipsă înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor; desfăşurarea activității în afara spaţiului înregistrat;
- Dolj, 9.000 lei – etichetarea și depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare;
- Galaţi,000 lei – neasigurarea trasabilităţii produselor alimentare comercializate;
- Gorj, 600 lei – condiții igienico-sanitare necorespunzătoare;
- Hunedoara, 12.600 lei – neîntreţinerea igienică a spaţiilor de prelucrare, manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare;
- Ialomiţa, 2.400 lei – nerespectarea normelor privind întreţinerea utilajelor şi dotărilor din spațiile de prelucrare; nerespectarea normelor privind manipularea produselor alimentare; produse alimentare neconforme;
- Ilfov, 2.000 lei – depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare;
- Mureş, 4.000 lei – etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare; ambalajele produselor alimentare sunt deteriorate;
- Olt, 12.000 lei – unitate neînregistrată sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor; semifabricatele şi produsele finite nu sunt etichetate corespunzător; personalul nu poartă echipament de lucru complet şi curat;
- Prahova, 7.800 lei – lipsă înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor; manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare;
- Sibiu, 6.600 lei – condiții igienico-sanitare necorespunzătoare; depozitarea necorespunzătoare condiții igienico-sanitare necorespunzătoare; produse alimentare ieșite din termenul de valabilitate;
- Timiş, 6.000 lei – neîntreţinerea igienică a spaţiilor de producție și de depozitare;
- Tulcea, 600 lei – depozitarea necorespunzătoare a materiilor prime şi semifabricatelor;
- Vaslui, 1.800 lei – neîntreţinerea spaţiilor de prelucrare şi a utilajelor; lipsă înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor;
- Vâlcea, 3.000 lei – depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare; lipsa etichetare; neasigurarea trasabilității produselor alimentare;
De asemenea, în cadrul controalelor în unităţile din industria agroalimentară s-au prelevat probe conform procedurilor şi Programului de supraveghere şi control, urmărindu-se prezenţa şi încadrarea în valorile maxime admise a pesticidelor, contaminanţilor, aditivilor şi substanţelor interzise precum şi teste de sanitaţie necesare analizei gradului de igienă, probe transmise spre analiză laboratoarelor arondate.
Serviciul Comunicare