Conducerea Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor s-a întâlnit cu directorul Administrației Veterinare și Alimentare din Danemarca

07.08.2018

Informare de presă

Conducerea Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor s-a întâlnit cu directorul Administrației Veterinare și Alimentare din Danemarca

 

Astăzi, 7 august,  a avut loc la sediul instituției, o întâlnire între conducerea Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) cu dr. Sten Mortensen,  Directorul Administrației Veterinare și Alimentare, din cadrul Ministerului Mediului și Alimentației din Danemarca.

Specialistul danez a fost invitat de către președintele ANSVSA, dr. Geronimo Brănescu, în urma discuțiilor despre evoluția pestei porcine africane în Europa, purtate cu prilejul întâlnirii șefilor servicilor veterinare care a avut loc la Bruxelles, în intervalul 10 – 11 iulie.

Dr. Sten Mortensen este un reputat epidemiolog și în calitate de șef al Departamentului de Sănătate Animală, a gestionat controlul și eradicarea focarelor de boli ale animalelor, care au afectat Danemarca începând cu anul 2002.

În urma discuțiilor s-a hotărât realizarea, în colaborare, a unui studiu epidemiologic care să analizeze modul în care s-au contaminat gospodăriile populației, pentru a găsi cele mai bune soluții de prevenire a pătrunderii virusului în efectivele sănătoase de porci.

De la apariția primului focar de pestă porcină africană în țara noastră, specialiștii ANSVSA sunt în permanent contact și se consultă cu epidemiologi europeni, cu experiență în controlul și eradicarea acestei boli.

Experți ai Comisiei Europene au fost prezenți, la începutul lunii iulie, la Tulcea pentru a evalua situația și a sprijini autoritățile române în gestionarea focarelor de boală.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire. Pentru oameni, acest virus are, însă, impact la nivel economic și social.

Serviciul Comunicare și Logistică Documentară