Activitate Comandament Sezon Estival 2017

07.07.2017

 Informare de presă

Activitate Comandament Sezon Estival 2017

           

În perioada 04.07.2017 – 06.07.2017, în cadrul Comandamentului Sezon Estival 2017, medicii veterinari oficiali din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa, împreună cu inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor delegaţi, au desfăşurat activităţi de control în unităţi de producere, prelucrare, procesare, depozitare, valorificare şi comercializare a produselor alimentare. Astfel, au fost verificate 141 de unități localizate în cele 7 zone de interes turistic: Năvodari,  Mamaia Nord, Mamaia Centru, Mamaia Sud, Eforie, Costineşti şi Mangalia.

Controalele s-au desfășurat în: 66 de restaurante, 3 pizzerii, 12 unităţi tip fast-food, 4 braserii, 4 unităţi tip bufet, 4 baruri, 2 cantine din tabere școlare, 1 pensiune, 34 de magazine alimentare, 3 cofetării/patiserii, 3 laboratoare cofetărie patiserie, 2 rulote, 3 unități comercializare produse congelate.

În urma controalelor s-au constatat neconformităţi cu privire la manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare, comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spaţii neaprobate sanitar veterinar, nerespectarea condiţiilor de igienă în spaţiile de producţie, etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, depozitarea în condiţii necorespunzătoare a acestora.

Pentru abaterile de la legislaţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, au fost aplicate 24 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 50.600 lei. A fost emisă o ordonanţă de suspendare temporară a activităţii pentru o unitate tip pizzerie.

O sesizare primită la „Call Center”- ul  ANSVSA, a fost transmisă spre verificare inspectorilor aflaţi pe litoral. Pentru deficiențele constatate, unitatea respectivă a fost sancţionată contravenţional cu amendă în valoare de 4.000 lei.

Au fost confiscate şi retrase de la vânzare 313 kg de produse alimentare (preparate culinare, carne şi produse din carne).

Produsele confiscate au fost dirijate către unităţi de neutralizare a subproduselor de origine animală şi a produselor derivate care nu sunt destinate consumului uman şi vor fi distruse prin incinerare.

Vă reamintim că, ANSVSA, prin intermediul DSVSA Constanţa, pune la dispoziţia celor interesaţi numărul de telefon al Comandamentului Sezon Estival: 0786 577 007, unde se pot face sesizări, sau se pot obţine informaţii referitoare la diferite aspecte din domeniul siguranţei alimentelor.

Acest număr va funcţiona în paralel cu numărul Call – Center-ului ANSVSA: 0800.826.787, apelabil gratuit, din orice reţea de telefonie.

DSVSA Constanţa pune la dispoziţia turiştilor, pe site-ul instituţiei,  un modul dedicat Comandamentului Sezon Estival 2017

(http://constanta.dsvsa.ro/comunicare/comandament-sezon-estival/), unde se pot găsi informaţii utile, recomandări, dar şi numerele de telefon unde cetăţenii pot contacta inspectorii ANSVSA care activează în cadrul acestui Comandament.

Serviciul Comunicare