Bilanţul activităţii Comandamentului Sezon Estival 2017 în perioada 17.07- 30.07.2017

01.08.2017

 

Informare de presă

Bilanţul activităţii Comandamentului Sezon Estival 2017

în perioada 17.07- 30.07.2017

           

În  perioada 17.07.2017 – 30.07.2017, medicii veterinari oficiali din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa, împreună cu inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor delegaţi care activează în Comandamentul Sezon Estival 2017, au desfăşurat activităţi de control în unităţi de producere, prelucrare, procesare, depozitare, valorificare şi comercializare a produselor alimentare.

Astfel, au fost verificate 434 de unități localizate în cele 7 zone de interes turistic: Năvodari, Mamaia Nord, Mamaia Centru, Mamaia Sud, Eforie, Costineşti şi Mangalia.

Controalele s-au desfășurat în: 191 restaurante, 11 pizzerii, 44 de unităţi tip fast food, 15 braserii, 39 de unităţi tip bufet, 4 unităţi tip bistro, 35 de baruri, 3 snack baruri, 5 cantine din tabere școlare, 2 pensiuni, 41 de magazine alimentare, 5 cofetării/patiserii, 26 de laboratoare cofetărie patiserie, 7 rulote, 1 unitate de comercializare produse congelate, 1 depozit alimentar, 1 tonetă de înghețată, 2 autoutilitare și 1 carmangerie.

În urma controalelor s-au constatat neconformităţi cu privire la manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare, comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spaţii neaprobate sanitar veterinar, nerespectarea normelor sanitare veterinare privind întreținerea spațiilor de prelucrare, depozitare și valorifcare a produselor alimentare, etichetarea şi depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare.

Pentru abaterile de la legislaţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, au fost aplicate 84 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 174.000 de lei. A fost emisă o ordonanţă de interzicere a activităţii pentru un restaurant.

De asemenea la solicitarea IPJ Constanţa – SICE, inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor au efectuat acţiuni comune de control în staţiunea Eforie, unde în urma verificărilor efectuate au sancţionat contravenţional un restaurant şi o unitate tip fast food, cu amenzi în valoare de 4.000 de lei.

Menționăm că ANSVSA vine în sprijinul solicitărilor primite şi de la alte instituţii ale statului, fiind singura instituție competentă pentru reținerea oficială și certificarea sanitar-veterinară a produselor alimentare nedestinate consumului uman.

În perioada mai sus menționată, au fost confiscate şi retrase de la vânzare 53 kg de produse alimentare.

ANSVSA, prin intermediul DSVSA Constanţa, pune la dispoziţia celor interesaţi numărul de telefon al Comandamentului Sezon Estival: 0786 577 007, unde se pot face sesizări, sau se pot obţine informaţii referitoare la diferite aspecte din domeniul siguranţei alimentelor.

Acest număr va funcţiona în paralel cu numărul Call – Center-ului ANSVSA: 0800.826.787, apelabil gratuit, din orice reţea de telefonie.

DSVSA Constanţa pune la dispoziţia turiştilor, pe site-ul instituţiei, un modul dedicat Comandamentului Sezon Estival 2017 (http://constanta.dsvsa.ro/comunicare/comandament-sezon-estival/), unde se pot găsi recomandări şi informaţii utile.

Vă reamintim că unităţile aflate pe litoral sunt supravegheate şi verificate permanent de către inspectorii sanitari veterinari din cadrul Comandamentului Sezon Estival 2017.

Serviciul Comunicare