Bilanţul activităţii Comandamentului Sezon Estival 2017 în perioada 14.08- 27.08.2017

29.08.2017

Informare de presă

Bilanţul activităţii Comandamentului Sezon Estival 2017

în perioada 14.08- 27.08.2017

           

 În  perioada 14.08.2017 – 27.08.2017, medicii veterinari oficiali din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa împreună cu inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor delegaţi care activează în Comandamentul Sezon Estival 2017, au desfăşurat activităţi de control în unităţi de producere, prelucrare, procesare, depozitare, valorificare şi comercializare a produselor alimentare. Astfel, au fost verificate 427 de unități localizate în cele 7 zone de interes turistic: Năvodari, Mamaia Nord, Mamaia Centru, Mamaia Sud, Eforie, Costineşti şi Mangalia.

Controalele s-au desfășurat în: 199 de restaurante, 7 pizzerii, 36 de unităţi tip fast-food, 14 braserii, 30 de unităţi tip bufet, 21 de baruri, 2 cafe baruri, 5 cantine din tabere școlare, 1 pensiune, 74 de magazine alimentare, 5 cofetării/patiserii, 17 laboratoare cofetărie patiserie, 7 rulote, 5 unități comercializare produse congelate, 2 tonete şi 2 depozite alimentare.

În urma controalelor s-au constatat neconformităţi cu privire la manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare, comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spaţii neaprobate sanitar-veterinar, nerespectarea condiţiilor de igienă în spaţiile de producţie, etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, depozitarea în condiţii necorespunzătoare a acestora, nedemonstrarea trasabilităţii produselor alimentare, folosirea în unităţile alimentare a ambalajelor, ustensilelor, recipientelor şi utilajelor în stare insalubră.

Pentru abaterile de la legislaţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, au fost aplicate 36 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 79.000 de lei.

La solicitarea IPJ Constanţa – SICE, inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor au efectuat acţiuni comune de control în staţiunea Mamaia, unde în urma verificărilor efectuate au sancţionat contravenţional un restaurant, cu amendă în valoare de 2.000 de lei.

Totodată, la solicitarea CJPC Constanţa o echipă de inspectori sanitari veterinari s-a deplasat la un restaurant din Eforie, unde în urma verificărilor efectuate şi a deficienţelor constatate, a aplicat o sancţiune contravenţională în valoare de 2.000 de lei şi a retras de la comercializare 340 de kg de produse alimentare nedestinate consumului uman, produse care au fost dirijate către o unitate de neutralizare. Pentru unitatea verificată a fost emisă Ordonanţă de suspendare temporară a activităţii.

În perioada mai sus menționată, au fost confiscate şi retrase de la vânzare 545 de kg produse alimentare improprii consumului uman, produse care au fost dirijate către o unitate de neutralizare. Au fost emise o Ordonanţă de suspendare temporară a activităţii pentru un restaurant, precum şi două Ordonanţe de interzicere a activităţii pentru un bufet şi o unitate tip fast-food.

Vă reamintim că unităţile aflate în zonele de interes turistic sunt supravegheate şi verificate permanent de către inspectorii sanitari veterinari din cadrul Comandamentului Sezon Estival 2017, astfel încât operatorii economici din domeniu să respecte sănătatea şi confortul alimentar al cetăţenilor.

ANSVSA, prin intermediul DSVSA Constanţa, pune la dispoziţia celor interesaţi numărul de telefon al Comandamentului Sezon Estival: 0786 577 007, unde se pot face sesizări, sau se pot obţine informaţii referitoare la diferite aspecte din domeniul siguranţei alimentelor.

Acest număr va funcţiona în paralel cu numărul Call – Center-ului ANSVSA: 0800.826.787, apelabil gratuit, din orice reţea de telefonie. 

DSVSA Constanţa pune la dispoziţia turiştilor, pe site-ul instituţiei, un modul dedicat Comandamentului Sezon Estival 2017 (http://constanta.dsvsa.ro/comunicare/comandament-sezon-estival/), unde se pot găsi recomandări şi informaţii utile.

 Serviciul Comunicare