Bilanţul activităţii Comandamentului Sezon Estival 2017 în perioada 03.07- 09.07.2017

 11.07.2017

 

Informare de presă

Bilanţul activităţii Comandamentului Sezon Estival 2017

în perioada 03.07- 09.07.2017

           

            În  săptămâna 03.07.2017 – 09.07.2017, medicii veterinari oficiali din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa împreună cu inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor delegaţi care activează în Comandamentul Sezon Estival 2017, au desfăşurat activităţi de control în unităţi de producere, prelucrare, procesare, depozitare, valorificare şi comercializare a produselor alimentare. Astfel, au fost verificate 235 de unități localizate în cele 7 zone de interes turistic: Năvodari, Mamaia Nord, Mamaia Centru, Mamaia Sud, Eforie, Costineşti şi Mangalia.

            Controalele s-au desfășurat în: 101 restaurante, 5 pizzerii, 22 de unităţi tip fast-food, 6 braserii, 10 unităţi tip bufet, 8 baruri, 7 cantine din tabere școlare, 1 pensiune, 54 de magazine alimentare, 4 cofetării/patiserii, 8 laboratoare cofetărie patiserie, 2 rulote, 4 unități comercializare produse congelate, 1 depozit alimentar, 1 tonetă de înghețată și o autoutilitară.

În urma controalelor s-au constatat neconformităţi cu privire la manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare, comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spaţii neaprobate sanitar veterinar, nerespectarea condiţiilor de igienă în spaţiile de producţie, etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, depozitarea în condiţii necorespunzătoare a acestora, neanunţarea de către operatorul economic a începerii activități supuse controlului sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, depășirea capacității de depozitare a produselor alimentare.

Pentru abaterile de la legislaţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, au fost aplicate 36 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 77.600 de lei. A fost emisă o ordonanţă de suspendare temporară a activităţii pentru o unitate tip pizzerie.

O sesizare primită la Call Center-ul  ANSVSA, a fost transmisă spre verificare inspectorilor aflaţi pe litoral. Pentru deficiențele constatate, unitatea respectivă a fost sancţionată contravenţional cu amendă în valoare de 4.000 de lei.

De asemenea, la solicitarea CJPC Constanţa, o echipă de inspectori sanitari veterinari s-a deplasat la două unităţi din Constanţa, unde în urma verificărilor efectuate şi a deficienţelor constatate, au aplicat o sancţiune contravenţională în valoare de 4.000 de lei şi au retras de la comercializare 269 kg de produse alimentare improprii consumului uman, produse care au fost dirijate către o unitate de neutralizare.

Menționăm că, ANSVSA vine în sprijinul solicitărilor primite de la CJPC Constanța, fiind singura instituție competentă pentru reținerea oficială și certificarea sanitar-veterinară a produselor alimentare improprii consumului uman.

În perioada mai sus menționată, au fost confiscate şi retrase de la vânzare 317 kg de produse alimentare.

Vă reamintim că, ANSVSA, prin intermediul DSVSA Constanţa, pune la dispoziţia celor interesaţi numărul de telefon al Comandamentului Sezon Estival: 0786 577 007, unde se pot face sesizări, sau se pot obţine informaţii referitoare la diferite aspecte din domeniul siguranţei alimentelor.

Acest număr va funcţiona în paralel cu numărul Call – Center-ului ANSVSA: 0800.826.787, apelabil gratuit, din orice reţea de telefonie.

DSVSA Constanţa pune la dispoziţia turiştilor, pe site-ul instituţiei,  un modul dedicat Comandamentului Sezon Estival 2017 (http://constanta.dsvsa.ro/comunicare/comandament-sezon-estival/), unde se pot găsi informaţii utile, recomandări, dar şi numerele de telefon unde cetăţenii pot contacta inspectorii ANSVSA care activează în cadrul acestui Comandament.

Serviciul Comunicare