Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, pentru informarea corectă a publicului, face următoarele precizări:

28.08.2017

 

Informare de presă

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, pentru informarea corectă a publicului, face următoarele precizări:

 

Prezentarea în spațiul public, de situații și date, interpretate în manieră alarmistă, fără a avea dovezi științifice care să vină în sprijinul concluziilor la care s-a ajuns, omiterea (intenționată sau nu) a unor informații cheie, nu este o acțiune care să vină în sprijinul consumatorilor sau de natură să le protejeze interesele.

În România, instituția competentă din punct de vedere analitic, pentru realizarea acestor tipuri de determinări, este Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară (IISPV), Laborator Național de Referință, aflat în subordinea Autorității Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Pe lângă IISPV, determinări pentru metale grele mai realizează și laboratoarele zonale desemnate, din cadrul DSVSA: Cluj, Constanța, Suceava, Prahova, Călărași, iar pentru determinarea gradului de contaminare radioactivă mai lucrează și laboratoarele instituției din: Arad, Bacău, Bihor, Buzău, Călărași, Constanța, Cluj, Ialomița, Iași, Teleorman, Satu-Mare și Suceava.

În anul 2016 au fost realizate 7.381 de determinări de laborator pentru decelarea prezenței sau a nivelului de contaminanți (pesticide, micotoxine, metale grele), din care 1.384 de probe din produse alimentare au fost analizate pentru determinarea reziduurilor de metale grele și 2.658 de probe pentru măsurarea nivelului de radioctivitate. Au fost analizate 73 de probe din conserve de peşte, urmărindu-se determinarea următorilor parametri: histamină, plumb, cadmiu, mercur, staniu, precum şi determinarea gradului de contaminare radioactivă cu Cs134 și Cs137.

Până la această dată, rezultatele analizelor de laborator realizate de către IISPV şi de reţeaua de laboratoare de la nivel naţional ale Autorităţii, din produse alimentare și din furaje (recoltate de pe teritoriul României sau importate din ţări terţe), infirmă existenţa unor produse alimentare sau furaje contaminate radioactiv, cu depăşiri ale limitelor normale ale radioactivităţii, sau rezultate neconforme privind contaminarea cu metale grele.

Anual, ANSVSA elaborează un Plan Naţional de Control Reziduuri (cerință a Uniunii Europene), plan care înainte de a fi implementat, este supus aprobării Comisiei Europene.

În ceea ce privește măsurarea nivelului radioactivităţii unor produse alimentare, determinările se realizează în cadrul unui program de monitorizare permanentă, inclusiv al produselor agroalimentare cu provenienţa Japonia şi aria de pescuit Asia – Pacific (ca urmare a accidentului nuclear de la Fukushima) şi al importurilor de produse agroalimentare provenind din ţări care au fost expuse accidentului de la Cernobîl.

În cazul în care ar apărea un produs contaminat radioactiv, procedurile sunt clare şi ele se aplică în România, de către specialiştii ANSVSA, aşa cum se aplică în oricare dintre celelalte ţări membre ale Uniunii Europene.

Menţionăm că acest tip de analize se realizează în mod curent, pentru diferite tipuri de produse alimentare:  lapte, produse lactate, carne şi produse din carne, peşte şi produse din pescuit, miere, furaje pentru animale, fructe de pădure, ciuperci, apa utilizată în procesul tehnologic de fabricare al alimentelor și produse alimentare deshidratate.

Analizele se realizează în cadrul laboratoarelor ANSVSA, prin utilizarea de metode acreditate, conform cerinţelor SR EN ISO/CEI 17025/2005, cu respectarea legislaţiei sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor.

Serviciul Comunicare