16.02.2017
Informare de presă
Atelier de instruire și dezbatere pentru întărirea capacității de supraveghere,
prevenție și control a pestei porcine africane (PPA)
Astăzi, 16 februarie, se desfășoară la Braşov, sub coordonarea Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), workshop-ul cu tema ”Supravegherea pestei porcine africane şi gestionarea faunei sălbatice”.
Evenimentul este organizat de Comisia Europeană, în cadrul programului „Better Training for Safer Food” și de Organizația Mondială pentru Sănătate Animală (OIE), în cadrul programului „Global Framework for the Progressive Control of Transboundary Animal Diseases” (GF-TADS).
Acțiunea face parte din seria de măsuri întreprinse de ANSVSA în contextul epidemiologic actual al pestei porcine africane.
Din partea României participă specialiști din cadrul ANSVSA, reprezentanți ai celor 8 Direcții Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor din județele expuse riscului de introducere a pestei porcine africane (Satu-Mare, Maramureș, Suceava, Botoșani, Iași, Vaslui, Galați, Tulcea), medici veterinari de liberă practică, reprezentanți ai Ministerului Apelor și Pădurilor, cei ai asociaţiilor de vânători și responsabilii fondurilor de vânătoare.
Workshopul se dorește a fi o platformă de instruire şi de dezbatere între specialiştii Comisiei Europene și reprezentații români cu scopul întăririi capacității de supraveghere, prevenție si control a pestei porcine africane.
Subiectele care se discută se axează, în principal, pe evoluția acestei boli la mistreți, cei care sunt rezervorul natural de virus și un vector important de transmitere al virusului PPA.
În cadrul workshop-ului sunt discutate și analizate aspecte privind evoluția PPA la mistreți în regiunea Europei de Est, răspândirea geografică, rolul epidemiologic al mistreților, modele de transmitere a infecției și factorii de risc.
Alte teme abordate sunt cele referitoare la sistemul de management al bolii în țările unde evoluează boala la mistreți, rolul asigurării măsurilor de biosecuritate pe teritoriul fondurilor de vânătoare și în timpul vânătorii, distrugerea carcaselor și a cadvrelor animalelor infectate etc.
Utilitatea organizării acestui eveniment este justificată de faptul că România se află în zona de risc de introducere a virusului PPA, ca urmare a confirmării unor focare în Ucraina și Republica Moldova, cât și de evoluția pestei porcine africane în întreaga Europă.
Serviciul Comunicare