ANSVSA va derula controale în trafic pentru prevenirea răspândirii Pestei Pocine Africane

11.03.2020

 

 

Informare de presă

ANSVSA va derula controale în trafic pentru prevenirea răspândirii Pestei Pocine Africane

 

 

În vederea prevenirii propagării peste porcine africane (PPA) pe teritoriul României, în perioada 30.03.2020 – 18.04.2020 vor fi organizate controale oficiale pentru verificarea modului de respectare de către operatorii din sectoarele creșterii animalelor și alimentar a prevederilor legale.

În acest sens, la nivelul Direcțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, vor fi constituite echipe mixte care, în colaborare cu reprezentanţii Inspectoratelor de Poliţie judeţene, respectiv al municipiului Bucureşti, vor efectua controale oficiale pentru verificarea modului de respectare a cerințelor legislației Uniunii Europene aplicabile comerţului cu porcine vii. Acestea vor viza în special măsurile privind restricționarea mișcărilor de porci, ca urmare a apariției și evoluției unor focare de PPA. Controale oficiale vor avea un caracter nediscriminatoriu şi se vor desfăşura în trafic, în vederea verificării mijloacelor de transport a porcinelor vii. În timpul acțiunii de control, inspectorii DSVSA vor verifica următoarele aspecte:

  • documentele însoţitoare (certificate sanitare veterinare de transport, documente cu informații despre lanțul alimentar, formularele de mișcare pentru suine vii, registrul transportatorului, avize interjudețene), care trebuie să ateste originea loturilor de porci vii, rutele de deplasare prestabilite;
  • autorizarea sau înregistrarea mijloacelor de transport, starea de igienă a acestora și daca a fost efectuată dezinfecția lor.

Tot în cadrul acestei acțiuni vor fi verificate în trafic mijloacele auto proprietate personală, în vederea verificării mișcării porcinelor vii, proveniți din gospodăriile populației, precum și a cărnii proaspete de porc, a cărnii tocate, a cărnii preparate și a produselor din carne de porc, destinate consumului propriu și care au fost obținute de la porcii vii  proveniți din  exploatațiile non-profesionale.

 

Serviciul Comunicare și Logistică Documentară