ANSVSA și EFSA organizează la București Conferinţa Punctului Focal Naţional EFSA România

23.08.2017

Informare de presă

ANSVSA și EFSA organizează la București

Conferinţa Punctului Focal Naţional EFSA România

 

Astăzi, 23 august, la București, reprezentanţi ai Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentelor (European Food Safety Authority – EFSA) participă, alături de experţi din cadrul Autorității Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi ai autorității omoloage din Bulgaria, la conferinţa cu tema “ Încredere în ştiinţă pentru o alimentaţie sigură “.

Prezentările, susținute de către specialişti din România, Bulgaria, dar şi de reprezentanţi ai EFSA, au vizat teme precum: dermatoza nodulară bovină, rezistenţa antimicrobiană, securitatea alimentelor, sistemul de colectare date pentru EFSA, şi nu în ultimul rând oportunităţile şi beneficiile experţilor români în calitate de membri în cadrul Grupurilor Consultative Ştiinţifice şi a Comitetelor Ştiinţifice ale EFSA.

Cu acest prilej, reprezentanții instituției europene au reînnoit apelul către specialiștii prezenți la eveniment, de a se alătura membrilor Grupurilor Consultative Ştiinţifice ale EFSA, grupuri organizate pe diverse domenii de expertiză, precum: siguranța alimentelor, sănătatea animalelor și protecția mediului.

Apelul EFSA pentru aceste Grupuri Consultative Ştiinţifice a fost lansat pe data de 1 iunie și se va încheia pe data de 8 septembrie a acestui an.

Detalii se regăsesc pe site-ul ANSVSA, accesând link-ul: https://www.efsa.europa.eu/en/press/news/170601

Preşedintele ANSVSA, dr. Geronimo Brănescu, a  afirmat ”Am convingerea că expertiza specialiştilor din România şi Bulgaria poate aduce o contribuție considerabilă, la nivel de cercetare ştiinţifică, în toate domeniile în care EFSA îşi desfăşoară activitatea. Este evident că, doar în strânsă colaborare cu EFSA vom putea reuşi să asigurăm un nivel înalt de protecţie al consumatorilor în ceea ce priveşte siguranţa alimentelor, să menţinem şi să creştem încrederea consumatorilor în alimentele de pe piaţa Uniunii Europene. Cooptarea de experţi, din România şi Bulgaria în Grupurile Consultative Ştiinţifice ale EFSA, va reflecta diversitatea geografică a expertizei ştiinţifice în Uniunea Europeană, o preocupare constantă a EFSA în activitate sa.”

Strânsa colaborare între EFSA şi autorităţile naţionale ale Statelor Membre este o condiţie necesară pentru ca Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje (SRAAF) și alte mecanisme europene să funcţioneze. Cooperarea este concretizată prin Punctele Focale EFSA și participarea specialiștilor Autorității în grupurile de lucru sau rețelele de experți ale EFSA.

Rolul Punctului Focal este acela de a facilita schimbul de informaţii între EFSA şi organizaţiile reprezentative din România. Aici sunt incluși managerii de risc, autorităţile naţionale, toate părţile implicate și interesate, institutele de cercetare din domeniul evaluării riscului privind siguranţa alimentelor şi a furajelor, sănătatea plantelor şi animalelor, bunăstarea animalelor şi nutriţia.

Serviciul Comunicare