Amenzi de 368.000 de lei în 5 zile în urma controalelor inspectorilor sanitari veterinari pe litoral  

07.08.2020

 

Informare de presă

Amenzi de 368.000 de lei în 5 zile in urma controalelor inspectorilor sanitari veterinari pe litoral

 

Seria controalelor Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, pe litoral, este în plină desfășurarela unităţile de alimentație publicăaflate în cele 7 zone de interes turistic – Năvodari, Mamaia Nord, Mamaia Centru, Mamaia Sud, Eforie, Costineşti şi Mangalia.

Medicii veterinari care activează în cadrul ”Comandamentului Sezon Estival 2020,” au verificat, în intervalul 3 – 7 august,163 de unități  de alimentație publică: 54 de restaurante,2 cafe-baruri,2pizzerii, 23 de unităţi tip fast – food, 4 braserii, 12 unităţi de tip bufet, 15baruri,unsnack-bar,3rulote, 28 de magazine alimentare, 10laboratoare de cofetărie/patiserie, o gelaterie, un stand cu produse alimentare, 3 unități tip bistro, o tonetă și o autoutilitară.

Au fostconstatateabateri de la legislaţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor la 60de unități, respectiv: 18 restaurante, 8 unități tip fast – food, 8 unități tip bufet, o rulota, 6 magazine alimentare, 7 baruri, 2 bistro, o braserie, 2 laboratoare cofetărie/patiserie, un mijloc de transport auto și un stand cu produse alimentare.

Neregulile au fost sancţionate contravenţional, cu amenzi în valoare totală de 368.000 de lei.

De asemenea,a fost emisă o Ordonanța de suspendare temporară a activității pentru o unitate de tip fast food și au fost confiscate şi retrase de la vânzare 118 kg de produse alimentare improprii consumului uman, produse care au fost dirijate către o unitate de neutralizare.

Dintre deficiențele constatate de inspectorii  sanitari veterinari cu ocazia acestor controale menționăm:

  • manipularea neigienică a produselor alimentare;
  • comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spații neaprobate sanitar-veterinar;
  • ambalarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, în vederea depozitării şi valorificării, precum şi comercializarea acestora neetichetate potrivit legislaţiei în vigoare;
  • condiții necorespunzătoare de igienă în spațiile de producție;
  • depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare;
  • depozitareaouălorîncondiţiinecorespunzătoare;
  • depozitarea, alimentelor sub formă de materii prime sausemipreparateîmpreună cu produse finite care se consumăfărăprelucraretermică;
  • funcționareafărădocumente de înregistraresanitarăveterinară.

Atașăm câteva fotografii relevante pentru neconformitățile depistate, realizate de inspectorii sanitari veterinari în timpul efectuării acestor controale.

 

 

 

ANSVSA, prin intermediul DSVSA Constanţa, pune la dispoziţia celor interesaţi numărul de telefon al Comandamentului Sezon Estival: 0786 577 007, unde se pot face sesizări, sau se pot obţine informaţii referitoare la diferite aspecte din domeniul siguranţei alimentelor. Acest număr de telefon funcţionează în paralel cu cel al Call – Center-ului ANSVSA: 0800.826.787, apelabil gratuit, din orice reţea de telefonie.

Unităţile aflate pe litoralul românesc sunt supravegheate şi verificate permanent de  medicii veterinari oficiali care-și desfășoară activitatea în cadrul ”Comandamentului Sezon Estival 2020”.

Serviciul Comunicare și Logistică Documentară