Activitatea Comandamentului Sezon Estival 2017

21.08.2017

Informare de presă

Comandament Sezon Estival 2017

 

Seria controalelor în unităţile localizate în cele 7 zone de interes turistic: Năvodari, Mamaia Nord, Mamaia Centru, Mamaia Sud, Eforie, Costineşti şi Mangalia, a continuat şi în acest sfârşit de săptămână, 17–20.07.2017.

Astfel, inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor care activează în cadrul Comandamentului Sezon Estival 2017, au verificat 129 de unități.

În urma controalelor efectuate, inspectorii au constatat neconformități cu privire la:

  • Manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare;
  • Neîntreţinerea în condiţii de igienă a spaţiilor şi a echipamentelor de lucru;
  • Comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spaţii neaprobate sanitar-veterinar;
  • Etichetarea şi depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare;
  • Nedemonstrarea trasabilităţii produselor alimentare;
  • Depăşirea capacităţii de depozitare a produselor alimentare.

Pentru abaterile de la legislaţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, opt restaurante, o unitate tip fast-food, un bufet, un laborator cofetărie/patiserie, un magazin alimentar şi o unitate de produse congelate au fost sancţionate contravenţional, cu amenzi în valoare de 31.000 de lei. A fost emisă o ordonanţă de suspendare temporară a activităţii pentru o unitate tip fast-food.

De asemenea au fost confiscate şi retrase de la comercializare 205 kg de produse alimentare, improprii consumului uman, cantitate care a fost dirijată către o unitate de neutralizare.

Totodată, la solicitarea IPJ Constanţa – SICE, inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor au efectuat o acţiune comună de control în staţiunea Mamaia, unde în urma verificărilor efectuate au sancţionat contravenţional un restaurant, cu amendă în valoare de 2.000 de lei.

ANSVSA, prin intermediul DSVSA Constanţa, pune la dispoziţia celor interesaţi numărul de telefon al Comandamentului Sezon Estival: 0786 577 007, unde se pot face sesizări, sau se pot obţine informaţii referitoare la diferite aspecte din domeniul siguranţei alimentelor.

Acest număr va funcţiona în paralel cu numărul Call-center-ului ANSVSA: 0800.826.787, apelabil gratuit, din orice reţea de telefonie.

Vă reamintim că, unităţile aflate în zonele de interes turistic sunt supravegheate şi verificate permanent de către inspectorii sanitari veterinari din cadrul Comandamentului Sezon Estival 2017, astfel încât operatorii economici din domeniu să respecte sănătatea şi confortul alimentar al cetăţenilor.

Serviciul Comunicare