Activitate Comandament Sezon Estival 2017

19.07.2017

 

Informare de presă

Comandament Sezon Estival 2017

 

 

Seria controalelor în unităţile amplasate în cele 7 zone de interes turistic – Năvodari, Mamaia Nord, Mamaia Centru, Mamaia Sud, Eforie, Costineşti şi Mangalia – a continuat şi în acest început de săptămână, 17-19.07.2017.

Astfel, inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor care activează în cadrul Comandamentului Sezon Estival 2017, au verificat 74 de unități, iar pentru abaterile de la legislație, şase restaurante, trei patiserii, două unități tip fast food, două magazine alimentare, o pizzerie, o gelaterie, o pensiune, un bufet, un bar și un laborator de patiserie au fost sancţionate contravenţional, cu amenzi în valoare de 38.000 de lei.

În urma acestor controale s-au constatat unele deficienţe cu privire la:

  • comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spaţii neaprobate sanitar-veterinar;
  • nerespectarea condiţiilor de igienă în spaţiile de producţie;
  • etichetarea şi depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare;

În data de 17.07.2017, la solicitarea Poliției de Frontieră – Garda de Coastă, o echipă de inspectori sanitari veterinari s-a deplasat în portul Constanţa, unde au constatat abateri de la legislație, au aplicat o sancţiune contravenţională în valoare de 1.000 de lei şi au reținut 373 kg de pește, cantitate care a fost dirijată către o unitate de neutralizare.

Litoralul românesc este sigur din punct de vedere al siguranței alimentare. Sigur, lucrurile sunt perfectibile, nimic nu e perfect, dar în fiecare an încercăm să fim mai buni. Sfatul pentru consumatori este să își achiziționeze produsele din unități înregistrate și autorizate sanitar-veterinar, să nu se bucure la chilipiruri, să nu se bucure la produsele “pseudo tradiționale”, care se regăsesc la tot felul de colțuri de stradă sau pe mai știu eu unde, de-a lungul traseelor turistice sau șosele, să nu își țină produsele, indiferent că vorbim despre cei care se deplasează la mare pe malul Mării Negre sau în alte zone cu potențial turistic, să nu își lase produsele un timp îndelungat sub influența razelor de soare. Acum sunt peste tot magazine alimentare de unde pot fi achiziționate, sunt numeroase, să nu ia cantități mari. Odată început un produs, este indicat să fie consumat până la capăt. Nu este indicată reambalarea produselor, nu este indicat contactul acestora cu alte categorii de produse… norme generale, norme generale care se cer a fi respectate în primul rând pentru binele nostru. De asemenea, în condițiile în care sesizează neconformități, ei le pot comunica și cu maximă promptitudine le identificăm și bineînțeles că le și rezolvăm.” a declarat preşedintele ANSVSA, dr. Geronimo Brănescu.

Vă reamintim că ANSVSA prin intermediul DSVSA Constanţa, pune la dispoziţia celor interesaţi numărul de telefon al Comandamentului Sezon Estival: 0786 577 007, unde se pot face sesizări, sau se pot obţine informaţii referitoare la diferite aspecte din domeniul siguranţei alimentelor.

Acest număr va funcţiona în paralel cu numărul Call – Center – ului ANSVSA: 0800.826.787,  apelabil gratuit, din orice reţea de telefonie.

Vă reamintim că, unităţile aflate pe litoral sunt supravegheate şi verificate permanent de către inspectorii sanitari veterinari din cadrul Comandamentului Sezon Estival 2017.

Serviciul Comunicare