Acțiuni de control în piețe agroalimentare din București în care se comercializează pește și produse din pescuit

23.07.2020

 

Informare de presă

Acțiuni de control în piețe agroalimentare din București în care se comercializează pește și produse din pescuit

 

Inspectori sanitari veterinari au participat astăzi la o acțiune comună de control cu reprezentanți ai Inspectoratului General al Poliției Române și ai Direcției de Ordine Publică-Serviciul Protecția Fondului Forestier și Piscicol.

Verificările au vizat unități de comercializare a peștelui și produselor din pescuit din piețele agroalimentare: Bucur-Obor, Titan și Delfinului.

Pentru necoformitățile constatate s-au aplicat 6 sancțiuni contravenționale, în valoare de 54.000 de lei.

De asemenea, a fost confiscată cantitatea de 935,532 kilograme de pește și produse din pescuit (icre), pentru care nu existau documente de proveniență și nu putea fi stabilită trasabilitatea. Întreaga cantitate de produse a fost dirijată către unități de neutralizare.

Medicii veterinari din cadrul ANSVSA și DSVSA București participanți la control au verificat, conform competențelor, respectarea prevederilor legale privind:

–  înregistrarea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a unităţilor de vânzare cu amănuntul – magazine de desfacere a peştelui (pescării);

– respectarea cerinţelor cu privire la construcţia şi dotarea cu facilităţi şi echipamente a unităţilor de vânzare cu amănuntul;

– respectarea condiţiilor de manipulare şi depozitare ale peştelui şi produselor din pescuit proaspete/congelate de la furnizori la unităţile de vânzare cu amănuntul;

– respectarea condiţiilor de igienă şi de întreţinere a spaţiilor şi a echipamentelor (rafturi, tăvi, recipiente, vitrine frigorifice) în care peştele şi produsele din pescuit sunt depozitate, manipulate şi expuse spre comecializare către consumatorul final;

– respectarea condiţiilor de sănătate şi igienă a personalului care manipulează alimentele;

– asigurarea trasabilităţii şi a respectării cerinţelor de igienă privind comercializarea.

Neconformitățile sancționate au fost cele cu privire la trasabilitatea produselor comercializate, neîntreținerea spațiilor, utilajelor și a ustensilelor de lucru folosite, etichetarea necorespunzătoare, precum și depozitarea necorespunzătoare.

Acțiunile de control ale inspectorilor ANSVSA cu reprezentanții altor instituții abilitate, vor continua să se desfășoare, în baza unor planuri de acțiune comune.

 

Serviciul Comunicare și Logistică Documentară