A fost semnat Protocolul privind condițiile sanitare veterinare şi fitosanitare pentru exportul de lucernă românească în Republica Populară Chineză

28.11.2017

Informare de presă

A fost semnat Protocolul privind condițiile sanitare veterinare şi fitosanitare pentru exportul de lucernă românească în Republica Populară Chineză

 

Președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), dr. Geronimo Brănescu a semnat, alături de Zhi Shuping, ministrul Administraţiei Generale pentru Supravegherea Calităţii, Inspecţie şi Carantină a Republicii Populare Chineze (AQSIQ), Protocolul privind condițiile sanitare veterinare şi fitosanitare pentru exportul de lucernă românească în Republica Populară Chineză.

Evenimentul a avut loc în data 27 noiembrie 2017, la Budapesta, cu ocazia participării unei delegații a României, condusă de domnul Paul Stănescu viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale, administrației publice și fondurilor europene, la al 6-lea Summit al Şefilor de Guverne din statele Europei Centrale şi de Est şi Republica Populară Chineză.

Semnarea acestui document este o realizare importantă pentru țara noastră și o încununare a eforturilor susținute ale ANSVSA din ultima perioadă, o întâlnire preliminară în acest sens având loc în luna iunie a acestui an, între conducerea Autorității și cea a AQSIQ.

Delegaţia oficială a României a inclus reprezentanţi ai Secretariatului General al Guvernului, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerul Energiei – România, Ministerului Transporturilor, Ministerul Dezvoltării, Administrației și Fondurilor Europene – România şi ai Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat.

Dezbaterile din cadrul Summit-ului au avut ca temă centrală cooperarea economică, financiară şi comercială – dimensiuni relevante atât pentru formatul „16+1”, cât şi pentru iniţiativa „Noilor Drumuri ale Mătăsii” (”Belt and Road Initiative”) – promovată de China pentru dezvoltarea conectivității între Asia, Europa și Africa.

La finalul reuniunii, a fost aprobat documentul intitulat “Liniile directoare de la Budapesta”, care stabilește domeniile prioritare de cooperare pentru anul 2018.

Serviciul Comunicare