15-09-2015 – România a acordat 100.000 euro Republicii Moldova

15.09.2015
Comunicat de presă
România a acordat 100.000 euro Republicii Moldova
pentru ” Întărirea capacităţii instituţionale a Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor”

 

În data de 11 septembrie, la Chişinău, a avut loc deschiderea oficială a Proiectului bilateral România – Republica Moldova „Întărirea capacității instituționale a Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor”.
La evenimentul de deschidere au participat: dl. Marius Gabriel Lazurca, Ambasadorul României în Republica Moldova, dl. Ladislav Miko – Director General Adjunct al Direcției Generale Sănătate și Siguranța Alimentelor din cadrul Comisiei Europene, dr. Dumitru Băiculescu, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) din România şi lider al proiectului din partea României, dl. Ion Sula, ministrul Agriculturii din Republica Moldova, dl. Grigore Porcescu, Director General adjunct al ANSA şi lider al proiectului din partea Republicii Moldova, precum şi alţi oficiali ai ANSVSA, ai ANSA şi ai Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare.
Ca urmare a semnării acordului tehnic între Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a Republicii Moldova şi Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor din România, va fi demarată implementarea proiectului care are ca obiectiv instruirea de experți pentru crearea şi implementarea în Republica Moldova a unui sistem european de asigurare a sănătății animalelor.
Experții ANSVSA vor asigura asistență de specialitate şi vor organiza instruiri colegilor din Republica Moldova, în diferite sectoare ale domeniului de specialitate.
De asemenea vor fi realizate programe de supraveghere şi control, inclusiv în domeniul aplicării şi al dezvoltării unor metode de laborator.
Proiectul va asigura finanțarea necesară achiziționării de kit-uri, reactivi, dar și echipamente specifice de laborator.
Colaborarea bilaterală între specialiştii celor două ţări se bucură de sprijinul susținut al Ministerului de Externe şi al Ambasadei României în Republica Moldova și se înscrie în suita de acţiuni prin care România sprijină Republica Moldova în parcursul ei pentru aderarea la Uniunea Europeană.
*Finanțarea  proiectului este asigurată de Ministerul Afacerilor Externe. Bugetul proiectului este de 100.000 Euro pentru implementarea activităţilor de instruire şi pentru achiziționarea unor echipamente și kit-uri de laborator.
Serviciul Comunicare