09-06-2016 – Rezultatele acţiunilor cuprinse în Planul Naţional de Control pentru determinarea prevalenţei Escherichia Coli verotoxigenă în produse alimentare de origine animală

09.06.2016

 

Informare de presă
Rezultatele acţiunilor cuprinse în Planul Naţional de Control pentru determinarea prevalenţei Escherichia Coli verotoxigenă în produse alimentare de origine animală

 

În perioada 30.05–03.06.2016, în cadrul acestui Plan*au fost prelevate şi analizate un număr de 46 de probe, din următoarele categorii de produse: lapte crud, carcase de ovine, carcase de bovine, smântână, hamburgeri de vită, carne tocată de vită, pastă de mici, brânză de vaci și parmezan. Probele au fost recoltate din: abatoare, magazine alimentare, supermarketuri şi dozatoare de lapte.
Echipele de inspectori sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor, desemnate și instruite pentru a desfăşura acţiunile din cadrul acestui Plan, au prelevat probe, conform planificării, din judeţele: Botoşani, Bistriţa-Năsăud, Buzău, Bucureşti, Caraş Severin, Mureş, Hunedoara, Vâlcea, Suceava, Timiş.
Conform buletinelor de analiză, eliberate de către Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară, nu a fost depistată prezenţa Escherichia Coli verotoxigenă la probele analizate.
Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimntelor judeţene şi a municipiului Bucurreşti vor face publice rezultatele analizelor pentru probele prelevate, precum şi măsurile dispuse în cadrul Planului Naţional de Control.
*Planul Naţional de Control pentru determinarea prevalenţei Escherichia Coli verotoxigenă, care a fost demarat în data de 16 mai şi se va desfăşura până pe data de 31 decembrie 2016, presupune prelevarea şi analizarea de probe prelevate de pe suprafaţa carcaselor de bovine şi ovine, din carnea proaspătă de bovine şi ovine, din carnea tocată şi carnea preparată şi din laptele crud şi produsele din lapte crud.
Iniţiativa aplicării acestui Plan aparţine conducerii ANSVSA, care, pe baza unei analize de risc a luat decizia de a întreprinde aceste acţiuni, cu caracter preponderent preventiv. 
Serviciul Comunicare