03-06-2016 – Participarea ANSVSA la seminarul “One health in the framework of international health regulations” organizat în Bucureşti de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi de Centrul European pentru Controlul Bolilor

03.06.2016
Informare de presă
Participarea ANSVSA la seminarul
“One health in the framework of international health regulations”
organizat în Bucureşti de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi de Centrul European pentru Controlul Bolilor

 

Vicepreşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, dr. Mihai Ponea, alături de un grup de specialişti din cadrul instituţiei, a participat la lucrările seminarului organizat în Bucureşti de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (secţiunea Europa) şi de Centrul European pentru Controlul Bolilor.
Desfăşurat la Bucureşti, în perioada 31 mai – 1 iunie, seminarul a abordat problematica dezvoltării capacităţii de a detecta, evalua şi răspunde la evenimente care pot aduce atingere sănătăţii publice, cum sunt: răspândirea bolilor cu potenţial epidemic, inclusiv a epidemiilor de origine alimentară.
Principala temă abordată în cadrul reuniunii a fost cea referitoare la evoluţia toxiinfecţiilor alimentare şi a bolilor zoonotice în spaţiul comunitar.
Un accent deosebit a fost pus pe modalitatea de realizare a schimbului de informaţii între structurile implicate şi interesate, de la nivel naţional şi internaţional, atât pe timp de “pace“, cât şi pe parcursul evoluţiei unui eveniment generat de alimente.
În acest cadru, reprezentanţii Autorităţii au expus celor prezenţi, situaţia toxiinfecţiilor alimentare şi a pericolele zoonotice în lanţul alimentar din ţara noastră şi au particularizat modul în care a acţionat instituţia, în cazul epidemiei de Escherichia Coli O 26, la copii diagnosticaţi cu SHU, de la începutul acestui an.
Cea mai importantă concluzie a întâlnirii a fost aceea că este necesară consolidarea colaborării şi distribuirea informaţiilor prin interfaţa sănătate umană – sănătate animală, în conformitate cu abordarea bazata pe conceptul “O singură sănătate”.
Totodată, s-a subliniat importanţa şi necesitatea intensificării activităţilor de informare şi educare a cetăţenilor privind normele de igienă şi măsurile pentru respectarea acestora, deoarece factorul uman este cheia prevenirii apariţiei acestui tip de îmbolnăviri.
Evenimentul s-a bucurat de o largă participare, fiind prezenţi pe lângă reprezentanţii organizatorilor şi cei ai următoarelor instituţii: Administraţia Prezidenţială, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Institutul Naţional de Sănătate Publică, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinara şi pentru Siguranţa Alimentelor, Institutul de Igienă Sănătate Publică Veterinară şi Institutul Naţional Cantacuzino.
Serviciul Comunicare