31-05-2016 – Primele rezultate ale acţiunilor cuprinse în Planul Naţional de Control pentru a determina prevalenţa Escherichia Coli verotoxigenă în produse alimentare de origine animală

31.05.2016
Informare de presă
Primele rezultate ale acţiunilor cuprinse în Planul Naţional de Control pentru a determina prevalenţa Escherichia Coli verotoxigenă în produse alimentare de origine animală
În perioada 16 – 30.05.2016, în cadrul acestui Plan* au fost prelevate şi analizate un număr de 94 de probe, din următoarele categorii de produse: lapte crud, carcase de ovine, pulpă de vită, carne tocată de vită, carne de mici, iaurt, carne tocată amestec de porc şi vită, telemea de oaie şi de vacă, carne tranşată de bovină, cârnaţi din amestec de carne de vită şi carne de porc, caşcaval, smântână, hamburger de vită, brânză mozzarella şi frigărui de berbecuţ.
Probele au fost recoltate din: ferme de bovine, abatoare, măcelării şi carmangerii, magazine alimentare, supermarketuri şi dozatoare de lapte.
Echipele de inspectori sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor, instruite desemnate pentru a desfăşura acţiunile din cadrul acestui plan, au fost, conform planificării, din judeţele: Alba, Bihor, Cluj, Călăraşi, Dolj, Maramureş, Bucureşti, Buzău, Vrancea, Ilfov, Sibiu, Teleorman, Botoşani, Bistriţa-Năsăud, Suceava, Satu-Mare, Galaţi, Vâlcea, Vaslui, Mehedinţi, Prahova, Mureş, Braşov, Gorj, Argeş, Arad, Tulcea, Constanţa şi Bacău.
Conform buletinelor de analiză, eliberate de către Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară, a fost depistată prezenţa Escherichia Coli verotoxigenă în trei probe, şi anume: la o probă de lapte crud, provenită de la o fermă de creştere a bovinelor din judeţul Alba şi la două probe recoltate de pe suprafaţa carcaselor de ovine, provenite de la o unitate de abatorizare din judeţul Maramureş.
Urmarea a măsurilor dispuse de către DSVSA judeţene în cazul probelor unde a fost depistată prezenţa Escherichia Coli verotoxigenă, sănătatea publică nu a fost pusă în pericol.
DSVSA judeţene vor face publice rezultatele analizelor pentru probele prelevate, precum şi măsurile dispuse în cadrul acestui Plan Naţional de Control.
*Planul Naţional de Control pentru determinarea prevalenţei Escherichia Coli verotoxigenă, care a fost demarat în data de 16 mai şi se va desfăşura până pe data de 31 decembrie 2016, presupune prelevarea şi analizarea de probe prelevate de pe suprafaţa carcaselor de bovine şi ovine, din carnea proaspătă de bovine şi ovine, din carnea tocată şi carnea preparată şi din laptele crud şi produsele din lapte crud.
Iniţiativa aplicării acestui Plan îi aparţine conducerii Autorităţii, care, pe baza unei analize de risc a luat decizia de a întreprinde aceste acţiuni, cu caracter preponderent preventiv.
Serviciul Comunicare