13.05.2016
Comunicat de presă
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor şi Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc din România colaborează pentru susţinerea şi promovarea industriei de profil
Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, dr. Radu Roatiş Cheţan, i-a invitat în data de 10 mai, la o întâlnire de lucru, pe membrii Consiliului Director ai Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR).
Tema principală a întâlnirii a fost una de permanentă preocupare în ultimii ani, atât pentru ANSVSA, cât şi pentru crescătorii de porci, şi anume deblocarea pieţei Uniunii Europene pentru comerţul cu porci vii din România.
Reprezentanţii APCPR apreciază că menţinerea interdicţiei impuse ţării noastre pentru comercializarea porcilor vii în statele membre este o măsură excesivă şi nejustificată, în condiţiile în care pesta porcină clasică nu mai evoluează în România din anul 2007. Renunţarea la restricţii trebuie realizată în cel mai scurt timp, având în vedere rezultatele bune obţinute în ultimii ani, ca urmare a supravegherii sanitare veterinare şi a aplicării măsurilor de biosecuritate.
Aplicarea restricţiilor pentru comerţul intracomunitar a avut un impact negativ notabil asupra crescătorilor de porci, iar menţinerea acestora determină pierderea unor imporatante oportunităţi de piaţă şi condiţii inegale, în raport cu fermierii din alte state membre.
În Uniunea Europeană, contextul actual în sectorul creşterii porcinelor, al comercializării animalelor vii şi al produselor din carne porc, este dominat de un mediu concurenţial puternic, în care un avantaj face diferenţa.
Un alt aspect sesizat a fost acela al modului diferit în care sunt controlate produsele din carne de porc produse în România în comparaţie cu cele produse în statele membre, din punctul de vedere al modalităţii de realizare şi al frecvenţei, ceea ce constituie un dezavantaj pentru producătorii din ţara noastră.
Pe baza acestor argumente, fermierii au solicitat, un sprijin urgent şi ferm al Autorităţii pentru soluţionarea imediată a acestui situaţii, care afectează din ce în ce mai mult crescătorii de porci din ţara noastră.
Totodată, au informat conducerea ANSVSA despre intenţia de a organiza manifestări şi proteste pentru a atrage atenţia Guvernului asupra acestei situaţii, pe care dânşii o consideră discriminatorie, atât în piaţa internă cât şi în cea europeană şi le reduce posibilităţile de a face un comerţ competitiv.
Dr. Radu Roatiş Chetan i-a asigurat pe reprezentantii APCPR de întreaga disponibilitate a Autorităţii şi a sa, în calitate de preşedinte, de a colabora şi a propus organizarea de acţiuni şi proiecte comune care să sprijine în mod concret industria de profil.
Ca urmare a discuţiilor purtate, participanţii la întâlnire au agreat următoarele forme de colaborare:
•Constituirea de grupuri de lucru comune care să analizeze legislaţia existentă şi proiectele de acte normative, pentru simplificarea legislaţiei şi adaptarea ei la realitate;
•Participarea reprezentanţilor APCPR la videoconferinţele organizate periodic de ANSVSA cu structurile teritoriale, pentru a analiza împreună actele normative şi pentru a crea un cadru unitar în aplicarea legislaţiei la nivel naţional;
•Organizarea în comun de evenimente şi instruiri.
La întâlnire au participat din partea ANSVSA preşedintele, dr. Radu Roatiş Cheţan şi vicepreşedintele, dr. Mihai Ponea. APCPR a fost reprezentată la întâlnire de către doamnele: Tudor Stanca (Director executiv APCPR) şi Oana Nenu (Asistent executiv APCPR) şi de către membri ai Consiliului Director : dl, Badila Costin – vicepresedinte APCPR , dl Scarlat George ( membru CD al APCPR), Balaban Adrian (SC Ferme Plus SRL) şi Simion Sebastian (SC Smithfield Ferme SRL).
Serviciul Comunicare