12-05-2016 – Notificare de alertă privind prezenţa larvelor de Anisakis în produsul “trunchi de merluciu congelat” cu origine Spania

12.05.2016

 

Informare de presă
Notificare de alertă privind prezenţa  larvelor de Anisakis în produsul
“trunchi  de merluciu congelat” cu origine Spania

 

În data de 03.05.2016, prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje a fost primită o notificare din partea DSVSA Ilfov privind infestarea cu paraziţi a produsului “trunchi  de merluciu congelat” cu origine Spania.
Transportul cu acest tip de produs era alcătuit din 6 loturi, în cantitate totală de 23.060 de kg.
Probe recoltate din fiecare lot, în cadrul programului de autocontrol, de unitatea de depozitare autorizată, au fost transmise pentru a fi analizate la Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară.
În urma efectuării examenului parazitologic, la probele prelevate din patru loturi au fost depistate larvele nematodului Anisakis în viscere, iar în probele din alte două loturi a fost decelată prezenţa larvelor parazitului atât în viscere, cât şi în musculatura dorsală şi cea abdominală.
Conform procedurilor, operatorul a iniţiat procedura de retragere a produsului neconform, sub atenta monitorizare a inspectorilor din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţeană implicată în gestionarea alertei.
Până la această dată, sub supravegherea inspectorilor sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor, s-a retras de la comercializare o cantitate de 3.840 de kg (1.578 de kg din loturile de produs cu localizare a parazitului la nivel muscular şi 2.262 de kg din loturile de produs cu localizare viscerală).
Acţiunea de retragere de la comercializare a produsului neconform este în derulare.
Programul de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor (Ordinul Preşedintelui A.N.S.V.S.A. nr.35/2016) prevede obligativitatea supunerii fiecărui lot de peşte, icre sau lapţi, randomizat, examenului prin inspecţie vizuală, înainte de prelucrarea sau comercializarea acestuia, în vederea depistării şi îndepărtării paraziţilor vizibili cu ochiul liber, cât şi obligativitatea prelevării unor probe reprezentative din fiecare lot de peşte, icre sau lapţi.
Măsuri dispuse de serviciile veterinare:
a) peştele parazitat sau părţile parazitate din acesta nu vor fi comercializate pentru consum uman;
b) peştele întreg la care au fost evidenţiate formaţiuni parazitare doar la nivelul viscerelor şi care pot fi îndepărtate în totalitate, se dirijează la procesare sub supraveghere sanitară veterinară într-o unitate autorizată sanitar-veterinar care dispune de facilitaţi pentru îndepărtarea eficientă a părţilor parazitate şi în care sunt respectate condiţiile de igienă pentru evitarea posibilităţilor de contaminare;
c) peştele întreg la care au fost evidenţiate formaţiuni parazitare la nivelul musculaturii sau la nivelul musculaturii şi a viscerelor se declară impropriu pentru consum uman şi nu se acceptă valorificarea acestuia pentru consumul uman.
Serviciul Comunicare