27-04-2016 – Evoluţia focarelor de dermatoză nodulară a bovinelor în Bulgaria

27.04.2016
Informare de presă
Evoluţia focarelor de dermatoză nodulară a bovinelor în Bulgaria
– Actualizarea situaţiei din data de 26.04.2016 –
Până la această dată, în Bulgaria au fost confirmate 25 de focare de dermatoză nodulară contagioasă a bovinelor (Lumpy Skin Disease). Există şi alte cinci suspiciuni de boală, pentru care probele se află în curs de analiză în laborator.
Regiunile în care evoluează boala sunt: Haskovo, Stara Zagora, Blagoevgrad si Plovdiv.
Această boală, care afectează bovinele (bovine şi bubaline) de toate vârstele, este produsă de un virus din familia Poxviridae, genul Capripoxvirus*.  În mod obişnuit, virusul este transmis în mod mecanic, prin vectori (ţânţari, muşte care ciupesc şi căpuşe), dar poate fi transmis şi prin contactul direct cu animalele infectate, prin leziuni ale pielii, salivă, scurgeri nazale, lapte sau material seminal, sau indirect, prin apa şi furajele contaminate.
Boala se manifestă prin febră şi prin apariţia unor noduli pe corp, inclusiv bot, nări, cap, gât, spate, picioare, scrot, perineu, uger, coadă, pleoape şi la nivelul mucoaselor nazală şi bucală. Aceşi noduli pot exprima scurgeri de lichid şi pot avea un centru ulcerat.
Animalele afectate pot prezenta şchiopături şi edeme severe ale pielii şi subcutanate şi pe abdomen şi picioare. Boala mai poate determina inflamaţii ale ugerului, leziuni ale sfârcurilor mamelei, precum şi avort, infecţii intrauterine, sterilitate temporară sau permanentă, atât la tauri, cât şi la vaci.
Potrivit opiniei ştiinţifice a Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară (EFSA), din anul 2015, materialul seminal şi pieile brute provenite de la bovinele infectate prezintă un risc mai ridicat în ceea ce priveşte expunerea şi consecinţele, decât alte produse cum ar fi laptele şi produsele lactate, pieile tratate sau carnea proaspată, preparatele din carne şi produsele din carne de bovine.
Conform aceleaşi opinii, nu există dovezi ca factorul uman este important în transmiterea bolii, decât prin utilizare de instrumentar infectat în cazul activităţilor sanitare veterinare sau de însămânţare, ori a nerespectarii măsurilor de biosecuritate în exploataţii.
*Agentul etiologic al dermatozei nodulare contagioase a bovinelor este un virus din fam. Poxviridae, genul Capripoxvirus. Acestea sunt virusuri de dimensiuni mari si sunt foarte strâns înrudite antigenic cu virusul variolei ovine, de care nici nu pot fi deosebite prin testele serologice obişnuite. Sunt virusuri foarte rezistente la acţiunea agenţilor fizici si chimici. Temperatura de 55°C le distruge in doua ore, iar cea de 65°C in 30 min. Mediul intens alcalin sau intens acid le distruge. De asemenea, le distruge formolul 1%, eterul 20%, fenolul 2% si unii detergenţi. Au o rezistenta remarcabila in mediul ambiant. In ţesuturile cutanate necrozate si uscate rezista cel puţin 33 de zile.
Măsurile pe care trebuie să le respecte fermierii
În vederea evitării introducerii bolii dermatoza nodulară virală a rumegătoarelor (LSD) în exploataţii şi a creşterii măsurilor de biosecuritate, fermierii trebuie  să evite:
•Mişcarea neavizată a animalelor între ferme şi, în special, introducerea de animale noi  cu status epidemiologic necunoscut;
•Contactul direct sau apropierea de animalele fermierilor din vecinătate;
•Schimburile de autovehicule, maşini, echipament, furaje şi aşternut între ferme;
•Mişcarea necontrolată a muncitorilor între ferme sau în zone ale fermei, în care nu trebuie să aibă acces;
•Vizitatorii în ferme sau vehicule străine – oameni, animale de companie, echipamente şi vehicule;
•Contaminarea prin intermediul animalelor din mediul salbatic, păsarile sălbatice şi vermina (insecte, rozatoare etc);
•Consumarea, de către animalele scoase la păşunat, a apei din râuri şi bălţi;
•Scoaterea la păşunat a animalelor împreună cu animale din exploataţii necunoscute;
•Târgurile de animale neavizate de autorităţile veterinare.
ANSVSA continuă activităţile destinate pregătirii acţiunilor de intervenţie pentru controlul teritoriului naţional, în cazul în care boala va trece graniţele Bulgariei.
Serviciul Comunicare