27-04-2016 – Primele rezultate ale controalelor tematice pentru Paşte

27.04.2016
Informare de presă
Primele rezultate ale controalelor tematice pentru Paşti
În perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, prin intermediul structurilor de control de la nivel naţional, a realizat controalele tematice specifice, pentru a asigura cetăţenilor un comerţ civilizat, cu alimente sigure.
Din centralizarea datelor, furnizate de către Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene, rezultă că au fost verificate, în intervalul 14 – 24 aprilie, un număr 4.571 de unităţi înregistrate sau autorizate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor.
Controalele oficiale au fost efectuate în: unităţi de depozitare a produselor de origine animală autorizate sau înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, pieţe agro-alimentare, târguri, unităţi de tip hipermarket/supermarket, unităţi de comercializare ale produselor alimentare de origine animală şi nonanimală, precum şi în unităţi de alimentaţie publică.
Neregulile identificate în timpul controalelor au fost sancţionate prin aplicarea unui număr de 439 de amenzi, în valoare totală de 1.062.360 de lei, acordarea de 299 de avertismente, precum şi emiterea a 22 de Ordonanţe de suspendare a activităţii şi 29 Ordonanţe de interzicere a activităţii.
Todată, au fost retrase de la comercializare 146.452 bucăţi de ouă, 95.333 kg de produse alimentare de origine animală (carcasă miel, peşte, produse din peşte, carne, produse din carne, lapte şi produse lactate) şi 849 kg produse alimentare de origine nonanimală (legume, condimente, făină şi paste făinoase, produse zaharoase, băuturi răcoritoare), care erau improprii pentru consumul uman.
Dintre deficienţele identificate şi sancţionate, menţionăm:
•depozitarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare;
•comercializarea produselor alimentare fără respectarea condiţiilor de igienă, sau în spaţii neînregistrate sanitar veterinar;
•nerespectarea programului de autocontrol;
•manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare;
•produse expuse la comercializare cu termen de valabilitate depăşit;
•nerespectarea legislaţiei în vigoare privind ambalarea şi etichetarea produselor;
•lipsa documentelor care să ateste conformitatea sau trasabilitatea produselor;
•transportul de produse alimentare cu mijloace de transport neînregistrate sanitar veterinar;
•personal fără echipament de protecţie.
Până la această dată, au fost sacrificaţi 66.777 de miei, atât în locuri amenajate temporar, cât şi în unităţile de abatorizare autorizate sanitar veterinar, în care se asigură supravegherea sanitară veterinară.
O parte dintre aceste acţiuni au fost realizate împreună cu reprezentanţi ai IGPR.
ANSVSA continuă supravegherea operatorilor din industria alimentară în perioada următoare, prin acţiuni de inspecţie şi control şi prin asigurarea serviciului de permanenţă de către personalul sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor.
Serviciul Comunicare