10-12-2015 – România a reprimit statutul de ţară cu risc neglijabil pentru Encefalopatia Spongiformă Bovină

10.12.2015
Informare de presă
România a reprimit statutul de ţară cu risc neglijabil pentru Encefalopatia Spongiformă Bovină
Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor (OIE) a informat oficial ANSVSA că, începând cu data de 8 decembrie 2015, România şi-a recăpătat statutul ”de ţară cu risc neglijabil pentru Encefalopatia Spongiformă Bovină”.
Decizia a fost luată de Comisia Ştiinţifică a OIE, care a concluzionat că România s-a conformat prevederilor Codului Terestru şi s-a calificat pentru restabilirea statutului de “ţară cu risc neglijabil pentru Encefalopatia Spongiformă Bovină”.
În urma suspendării acestui statut, în data de 27 iunie 2014, ca urmare a înregistrării cazurilor atipice de ESB, ANSVSA a întreprins toate demersurile şi a făcut toate eforturile necesare pentru ca ţara noastră să revină la statutul precedent.
Statutul de “ţară cu risc neglijabil pentru Encefalopatia Spongiformă Bovină”, va impulsiona schimburile comerciale cu ţările terţe, în special cu Republica Populară Chineză, Turcia, Egipt, Arabia Saudită, Liban, Emiratele Arabe Unite, prin deblocarea exporturilor de bovine şi carne de bovine.
Detalii se pot regăsi la:
http://www.oie.int/en/animal-health-in-the-world/official-disease-status/bse/lossreinstatement-of-status/
Serviciul Comunicare