13-11-2015 – Preşedintele ANSVSA, Dumitru Băiculescu, vizite de lucru în Regatul Haşemit al Iordaniei şi în Statul Qatar

12.11.2015
Informare de presă
Preşedintele ANSVSA, Dumitru Băiculescu, vizite de lucru în Regatul Haşemit al Iordaniei şi în Statul Qatar
Preşedintele ANSVSA, dr. Dumitru Băiculescu, împreună cu directorul Direcţiei de Sănătate Animală, dr. Marius Grigore, a efectuat, în perioada 6 – 11 noiembrie, vizite de lucru în Regatul Haşemit al Iordaniei şi în Statul Qatar.
Delegaţia română a fost primită în Regatul Haşemit al Iordaniei de către Excelenţa Sa, Bogdan Filip, ambasadorul României la Aman şi de Eduard Gabriel Matei, consilier economic.
În timpul vizitei, partea română a purtat discuţii cu Secretarul General Adjunct al ministerului agriculturii din Amman, dr. Monthar Al Reefai şi cu omologi din cadrul aceluiaşi minister, privind facilitarea şi dezvoltarea exportului de ovine şi bovine din România în Iordania.
În preambulul deschiderii expoziţiei de produse agricole “AGRITEQ 2015*”, din Statul Qatar, a avut loc întâlnirea preşedintelui ANSVSA, dr. Dumitru Baiculescu, insoţit de directorul DSA, dr. Grigore Marius, în prezenţa ambasadorului României în Qatar, dr Cristian Tudor cu ministrul mediului, Ahmed Amer Mohamed Al Humaidi şi ministrul transporturilor, Jassim Saif Al-Sulaiti.
În cadrul discuţiilor cu ministrul mediului, preşedintele ANSVSA a reiterat propunerea, adresată în luna mai părţii qatareze de ministrul român al agriculturii, aceea de creare a unui cadru prielnic cooperării bilaterale în domeniu, prin semnarea unui Acord de Cooperare între România şi  Statul Qatar pe agricultură, care să vizeze subdomeniile: cercetare, creşterea animalelor, produsele vegetale şi horticultura.
Ministrul qatarez al transporturilor a invitat partea română să exporte produse agricole pe cale maritimă, punând la dispoziţie un nou port, care va fi dat experimental în folosinţă începând cu luna ianuarie a anului 2016.
Discuţiile cu directorul Departamentului pentru Sănătate Publică – Securitate Alimentară şi Protecţia Mediului, doamna Wasn Abdallah Al Baker, au abordat aspecte tehnice privind inspecţia efectivelor animale.
În prezent, în Qatar funcţionează patru autorităţi, cu responsabilităţi în domeniul sănătăţii animalelor şi cel al siguranţei alimentelor, a căror activitate se suprapune parţial,  motiv pentru care sunt depuse eforturi pentru unificarea lor, în cadrul “Food Safety Authority”, fiind aşteptat decretul de înfiinţare.
Este în curs de constituire o echipă de specialişti, care, ulterior, poate efectua o vizită  în România, pentru documentare asupra sistemului de lucru de la noi şi pentru schimb de experienţă.
Delegaţia română a avut o întâlnire şi cu un reprezentat al oamenilor de afaceri, dr. Hamad Saad Al Saud, consilierul Preşedintelui “Hassad Food”, în care a fost exprimat  interesul pentru asocierea în parteneriat cu firme românesti care vor să-şi extindă producţia şi, implicit, volumul şi aria de distributie a produselor agroalimentare. Alt palier de interes este reprezentat de importul de produse din România: carne de vită şi oaie, cereale (în principal grâu şi orz), carne de pasăre, trestie de zahăr şi furaje.
*Expoziţia ”AGRITEQ 2015”, organizată la Doha, sub patronajul Excelenţei Sale, Şeic Abdullah bin Naser bin Khalifa Al-Thani, Primul Ministru al Statului Qatar, a fost inaugurată de Viceprim ministrul şi ministrul de stat pentru afacerile Cabinetului, E.S. Ahmed bin Abdulllah bin Zaid Al Mahmoud.
Ambasada Romaniei la Doha a obţinut un stand in cadrul acestei expoziţii, unde a expus pliante şi postere cu produse româneşti de profil.
Serviciul Comunicare